Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att vi äter av samma buffé – det är horribelt”

Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

KONTIOLAHTI. Sju landslag har hittills rapporterats vara drabbade av coronasmitta. 

Samtidigt så bor alla åkare på samma hotell inför världscuppremiären.

– Att vi äter av samma buffé och går på varandra, det är horribelt, säger den norska storstjärnan Johannes Thingnes Bö. 

På lördagen inleds världscupen i skidskytte i finska Kontiolahti. Men inför tävlingarna råder ett allmänt kaos då minst sju nationers landslag har testats positivt för covid-19. Däribland stornationer som Frankrike och Italien. 

De finska hälsomyndigheterna har hårda regler och är redo att sätta hela lag i karantän om någon åkare eller ledare testas positiva i de coronatest som samtliga på plats på världscupen i Kontiolahti måste ta. 

Samtidigt bor alla åkare på ett och samma hotell i närliggande Joensuu. 

Något som får den norska storstjärnan Johannes Thingnes Bö att reagera starkt. 

– Italienska landslaget som har haft smitta i laget sitter och äter mat bara tre meter från oss. Upplägget med maten på hotellet horribelt. Det är buffé där alla åkare enligt plan ska äta, säger norrmannen och berättar att han ser det som ett stort problem med att man bor på samma hotell under världscuptävlingen i Kontiolahti. 

– Vi har varit supernoga och hållit oss friska hela året, och så när vi kommer hit för den viktigaste tävlingen i år är det så här. Det känns långt ifrån bra. 

”Det är uselt”

Det norska landslaget har dock bett om att få slippa äta tillsammans med de andra deltagarna.

– Vi sa ifrån att vi inte vill vara tillsammans med de andra åkarna och i morse fick vi vår egen frukostbuffé, säger Johannes Thingnes Bö som dock menar att det fortfarande finns problem:

– Visst vi har munskydd på oss men vi tvingas ändå gå igenom där alla andra åkare och ledare är. 

– Det finns andra saker som är bra här i Kontiolahti men just det här känns faktiskt uselt. Man kunde ha önskat att de hade gjort större ansträngningar för att undvika den här situationen med tanke på rådande läge med coronasmittan.

Stoppades av IBU

Norge hade innan tävlingarna i Kontiolahti önskemål om att få bo på ett eget hotell, men det avslogs. 

– Vi försöket få bo på ett eget hotell men det gick inte, IBU satte stopp för det och vi ville även ha med oss en egen kock med det gick inte det heller, säger Johannes Thingnes Bö.

Även den norska stjärnan Tiril Eckhoff är starkt kritisk till upplägget med att åkarna bor och äter tillsammans. 

– Efter att ha varit isolerade i flera månader och sedan hamna i det här, jag tycker att det är läskigt, säger Eckhoff till NRK


LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.