Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att ta guld är inte mitt största fokus”

Pokljuka, Osrblie, Kontiolahti. Vad kan du om skidskytte-metropolerna?
Hanna Öberg under OS 2018.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Hanna Öberg och Jesper Nelin på Idrottsgalan 2019.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

RUHPOLDING. Hon har både sin pojkvän och syster med i laget. 

Skidskyttekarriären har blivit rena familjeaffären för Hanna Öberg, 24. 

Men en sak är hon bestämd med. 

– Jag och Jesper sover inte ihop. Det är inte bra för vårt förhållande, säger Öberg som i en stor intervju också berättar om varför hon tror att hon ratats från Jerringpriset och målet i VM. 

En man som sitter ett par meter bakom oss i lunchrestaurangen nyser. 

Det är i slutet av januari och en period då förkylningar och vinterkräksjukor inte sällan gör ovälkommet besök. 

För en del är det mer avgörande än andra om man lyckas hålla sig borta från bacillerna eller inte. 

– Jag blev sjuk i december och missade två världscuptävlingar i Frankrike, det var synd så klart. Då försvann två tillfällen att ta poäng. Man får ju räkna bort de två sämsta tävlingarna i den totala världscupen, men mina rök tyvärr där. 

Mannen bakom oss snörvlar till igen. 

Om tre veckor börjar skidskytte-VM i Antholz, då ska Hanna Öberg vara i toppform. 

– Jag går inte runt och är livrädd för att bli sjuk. Men det är klart att om chauffören som ska köra oss till tävlingsplatsen hostar så känner jag ”NEJ!”. 

Hon drar upp tröjan över munnen och visar i en gest. 

– Så visst lägger jag märke till sådant här. 

Hanna Öberg blickar åt mannens håll. 

– Men jag försöker att inte vara allt för nojig, då tror jag att det blir fokus på fel saker. 

Hon menar också att det inte finns några mirakelkurer för att hålla sig frisk. 

– Det är ganska enkla grejer som gäller, som att vara noggrann med hygien, återhämtningen efter tävlingar, byta om snabbt, äta, varva ned och sova. För mig är just sömnen väldigt viktig. Om jag har sovit sämre under en period, det är ofta då jag blir sjuk. 

”Svårt att förvänta sig det”

Världscupsäsongen fram till nu tycker Hanna Öberg har varit ”lite upp och ned”. 

– Jag känner att jag gjorde bättre prestationer i fler lopp förra säsongen, men jag har egentligen inte gjort sämre resultat den här säsongen. Och jag tycker att jag har hållit en väldigt hög lägstanivå. 

– Förra säsongen gjorde jag nästan inget dåligt lopp överhuvudtaget. Jag gjorde det antingen bra eller väldigt bra. Men det är också svårt att förvänta sig att man ska göra det hela tiden i en idrott som skidskytte. Det är väldigt mycket som ska stämma för att man ska få till ett topplopp där både åkningen och skyttet är bra. 

– Men jag känner mig trygg i mina prestationer, för jag vet att även om det inte är perfekt så kan jag göra ganska bra resultat ändå. 

För två år sedan fick Hanna Öberg sitt stora genombrott när hon överraskande tog guld i OS i Pyeongchang. Och på hemma-VM i Östersund blev det återigen ett individuellt guld i distansloppet.

Trots att hon nu har både OS- och VM-guld i bagaget så finns det en sak som Hanna Öberg verkligen strävar efter: 

Den totala segern i världscupen. 

– I skidskytte är den totala världscupen väldigt prestigefull att vinna. Jag skulle säga att det är större att än att ta VM-guld. I och med att alla åker alla distanser så visar det verkligen vem som har varit den bästa skidskytten under en hel vinter. Och det är väldigt, väldigt stort.

– Men med tanke på att jag missade två tävlingar så kommer det bli tufft den här säsongen, men att vinna totalen är något jag verkligen vill göra i framtiden. 

Ingen chans på Jerringpriset

Från att ha varit okänd för de flesta gick Hanna Öberg till att vara känd som både OS- och VM-guldhjälte på bara två år. 

Nu är hon van att bli igenkänd och att vara påpassad. 

– Jag har gjort mig förtjänt av den uppmärksamhet jag får. När det gäller det sportsliga är det bara positivt. Sedan har det blivit annorlunda, nu får jag massa frågor när det inte går bra också, så var det inte innan OS. Men jag har tagit hjälp för att kunna hantera den biten. Och jag försöker fokusera på hur jag upplevde en tävling, snarare än att jag ska stå till svars för vad någon annan tycker om min prestation. 

Ett individuellt OS-guld, ett OS-silver i stafetten, Hanna Öbergs genombrott belönade sig inte bara i Pyeongchang. Förra året tilldelades hon Jerringpriset. 

– Det var verkligen jättestort för mig. En bekräftelse på att folk ser vad jag gör och tycker det är bra. 

Varför tror du att du fick priset?

– Jag kan tänka att det spelade in att jag vann OS-guld och att det var ganska skrällartat. Sedan tror jag att svenska folket har en kärlek till skidskyttar. Och det då hade funnits en saknad av stora svenska framgångar inom skidskytte.

När Idrottsgalan avgörs i morgon kväll är Hanna Öberg chanslös på Jerringpriset. Hon försvann redan i den första omgången, trots att hon tog både guld, silver och brons på VM i Östersund det gångna idrottsåret. Något som har förvånat en del. 

Själv har Hanna Öberg en förklaring. 

– Jag tror att det mycket beror på att jag vann Jerringpriset ifjol, det är nog många som tycker att det är någon annans tur nu. Men jag tycker inte att det är någon ”big deal”. Det var jättekul att jag vann det förra året men samtidigt är det ingenting som jag kan påverka. Det enda jag kan påverka är hur det går på mina tävlingar som skidskytt. 

”Det är ett gemensamt beslut”

Hanna Öberg kommer inte att närvara på årets idrottsgala. Inför VM i italienska Antholz, som inleds den 13 februari, har Öberg valt att spendera all tid efter nyår utomlands. 

Världscuptävlingarna i Oberhof, Ruhpolding och Pokljuka har avlöst varandra, och sista tiden inför VM laddar hon i Österrike och Hochfilzen. 

– Det känns som ett bra upplägg, det blir färre långa resdagar och jag minimerar förhoppningsvis risken att bli sjuk. 

Att hon inte är hemma i Östersund på nästan två månader är heller inte lika kännbart eftersom Hanna Öberg hela tiden har delar av familjen med sig. 

Pojkvännen Jesper Nelin tillhör landslaget, och den här säsongen även lillasyster Elvira. 

– Det är självklart ett stort privilegium. 

Nelin stod för sin bästa individuella prestation i karriären när han slutade sjua i massstarten i Oberhof tidigare i januari. 

– Jag blev oerhört glad för hans skull. Jag vet vad han har för potential och kapacitet. Att han får visa det tycker jag är jättekul. 

Lillasyster Elvira som gör sin första säsong i världscupen har redan hunnit stå på pallen två gånger när hon tagit plats i det svenska stafettlaget. 

– Det är oerhört roligt att se hur hon har utvecklats de senaste åren. Och hon har verkligen gjort det bra även i de individuella tävlingarna.

Men det är inte bara lillasysterns framgång som gläder Hanna Öberg. 

– Sedan hon kom in i landslaget för snart två år sedan har vi börjat umgås mer igen. Tidigare var det inte speciellt mycket. Jag flyttade och gick på skidgymnasium, hon bodde kvar hemma. Sedan började hon på skidgymnasium och jag flyttade till Östersund, det har varit ganska många år som vi inte har umgåtts av praktiska skäl. 

– Men nu när hon bor i Östersund, är med i landslaget och ute på världscupen så har vi kommit varandra mycket närmare. Det betyder jättemycket för mig att vi har en djupare relation nu.

Hanna Öberg berättar om hur hon försöker stötta sin syster. 

– Jag försöker lära henne allt jag kan. I stort sett varje världscuport är ny för henne och bara det att hitta, hur man går från vallaboden till start. Alla sådana där praktiska saker, det försöker jag underlätta för henne. 

”Inte guld som är det primära”

Hanna Öberg menar att hon själv finner ett stort stöd i att både pojkvännen Jesper och systern Elvira är med i landslaget.

Men det finns en sak som hon är bestämd med. 

– Jag och Jesper sover inte ihop när vi åker runt på världscupen. Det kan hända någon enstaka tävling, när det underlättar i logistiken, men generellt delar vi inte rum när vi är ute.

Varför? 

– Vi tror att det är bra för vårt förhållande att inte göra det. Det är ett gemensamt beslut som vi har tagit. Vi lever ihop alla andra dagar året runt, så vi tycker att det är bra att få lite ”space” under den här perioden. 

Målet inför stundande VM är tydligt för Hanna Öberg. 

– Jag vill göra mina bästa lopp för säsongen då. 

Vad betyder det i medaljer?

– Det är klart att jag vill ta VM-guld. Men det är inte guld som är mitt primära fokus, det är att göra bra prestationer och att det ska räcka långt. 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta 

Hanna Öberg: ”Det är mycket känslor”

Återupplev Hanna Öbergs intervju efter VM-guldet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.