Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är tillbaka – bara tre veckor efter skadan

Stina Nilsson på skjutvallen i Östersund.Foto: ANNA FRIBERG
Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz och Stina Nilsson.Foto: ANNA FRIBERG
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. För drygt tre veckor sedan kraschade Stina Nilsson och fick en fraktur på armbågen. 

En skada som beräknades ta sex veckor att läka.

Men redan nu är 27-åriga Nilsson tillbaka på skjutvallen – och det trots att hon ännu inte kan använda sin arm fullt ut. 

– Stina är unik, hon har något mer än bara massa vilja, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz. 

I våras slog nyheten ned som en bomb, Stina Nilsson valde att lämna längdskidåkningen för att i stället satsa på skidskytte. Nilsson förklarade att hon ville ha en ny utmaning i karriären och därför gjorde det, för många i skidkretsar, överraskande bytet av sport. 

Och sedan i maj har Stina Nilsson tränat fullt ut med skidskyttelandslaget. 

Men under en träning i mitten av augusti var olyckan framme. Det var under ett vanligt träningspass i Östersund som Nilsson föll i en utförsbacke och landade på armbågen.

Efter undersökningar konstaterades att Nilsson ådragit sig en mindre fraktur på armbågen något som innebar att hon inte skulle kunna belasta armbågen på sex veckor. 

Men redan nu, drygt tre veckor efter olyckan, tränar Nilsson på skidskyttestadion i Östersund. 

– Hon började träna ganska redan direkt efter skadan. Egentligen var det bara första veckan hon undvek skytte. I dag är första gången hon kör med två stavar, hon ville testa det. 

– Men det är fortfarande bara möjligt för henne att skjuta i stående, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz och menar att läget ser bra ut för Stina Nilsson, trots frakturen på armbågen. 

– Redan från start var planen att Stina skulle kunna vara tillbaka för fullt efter sex veckor, och den planen ser ut att hålla. Träningen de första veckorna efter skadan har gått väldigt bra. 

Stina Nilsson om sin snabba comeback: 

– Det har gått väldigt bra i min rehabilitering, vilket känns oerhört skönt. Allting har verkligen gått jättebra. Jag är väldigt tacksam över att jag tycks ha bra läkekött. 

”Det gör för ont”

Stina Nilsson kan dock ännu inte helt genomföra den ordinarie träningen. 

– Vi testade liggande i går för första gången, men det är fortfarande för svårt för henne eftersom hon inte kan stödja fullt ut på vänster arm när hon ligger ned. Och själva vridningen av armen som krävs i liggande skytte gör fortfarande för ont, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz som dock är imponerad av Stina Nilsson. 

– Alla elitidrottare har en enorm vilja. Men ibland känns det som att Stina har något mer än bara massa vilja. Hon är unik, och har tagit sig igenom den här skadeperioden med ett leende på läpparna. Jag är väldigt imponerad av henne. 

Jean-Marc Chabloz berättar att det hela tiden har funnits en plan för Stina Nilsson och att man har anpassat träningen efter hennes förutsättningar i och med armbågsskadan. 

Något som landslagstränaren Johannes Lukas också bekräftar. 

– Det har handlat om att vara kreativa, att hitta träning som fungerar för Stina samtidigt som skadan ska läkas. Och jag tycker att vi har lyckats bra med det, säger Lukas. 

Stina Nilssons första tävling som skidskytt kan bli SM i Idre 13-15 november. Den första internationella tävlingen kan dock komma dröja, i förra veckan meddelades att IBU-cuptävlingarna i november och december ställs in på grund av coronapandemin. IBU-cupen, som är nivån under världscupen, är där Stina Nilsson sannolikt kommer att träna i internationella sammanhang under sin första säsong som skidskytt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.