Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är dödsdömd om du går in i en diskussion”

Foto: DARKO BANDIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCO TODARO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / MARCO TODARO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

POKLJUKA. För ett år sedan hade Sturla Holm Laegreid inte debuterat i världscupen.

På söndagen vann han sitt fjärde VM-guld och befäste sin titel som kungen av skidskytte-VM.

24-åringens blixtresa till världstoppen är så osannolik att han själv inte förstår den. 

– Det han gör i år är tidernas genombrott i skidskytte, säger lagkamraten Vetle Sjåstad Christiansen.

– Det är helt sjukt, säger huvudpersonen själv.  

I mars 2020 gjorde Sturla Holm Laegreid sin debut i världscupen. Norrmannen slutade 13:e i sprinten Nove Mesto, Tjeckien, efter att ha bommat ett skott.

Holm Laegreid fick också chansen i finska Kontiolahti samma vår. Där placerade han sig tia i sprinten och elva i jaktstarten. 

Men över sommaren hände något.

Lagkamraten Vetle Sjåstad Christiansen minns när det norska landslaget samlades på sitt första läger inför säsongen. Det var i maj 2020. 

– Då var han (Holm Laegreid) långt efter på träning och nu är han bäst i världen. Det är helt grymt, säger Christiansen. 

Norges VM-kung: ”För bra för att vara sant”

Resten av världen fick se hur Sturla Holm Laegreid utvecklats i världscuppremiären i Kontiolahti i novemer. 

I den första tävlingen, distansloppet, sköt 24-åringen fullt och vann före lagkamraten Johannes Thingnes Bö.

Sedan dess har succén bara fortsatt. Norrmannen har vunnit fyra individuella segrar i världscupen inför VM, och därtill har han ytterligare sex pallplatser.

På VM i Pokljuka har det exploderat för Sturla Holm Laegreid. Han vann guld i mixedstafetten och följde upp det med att vinna distansloppet. Han var en del av Norges överlägsna guldlag i herrstaffetten och avslutade VM med en klar seger i masstarten.

Med fyra guld är 24-åringen årets VM-kung. 

– Det är för bra för att vara sant. Det är nog ingen som hade drömt om att Sturla skulle stå här med fyra guld. Inte ens familjen har drömt om det. Det är helt sjukt, säger han efter medaljceremonin. 

Efter sin succé i VM har Holm Laegreid klättrat till en andra plats i den totala världscupen. Inför de tre avslutande tävlingshelgerna ligger han 32 poäng efter ledaren Johannes Thingnes Bö.

Sturla Holm Laegreid hyllas av lagkamraterna 

Sturla Holm Laegreids lagkamrater är fulla av beundran för vad han uträttat i Pokljuka.

– Vi har fått slut på superlativ nu, det finns inga kvar för att beskriva Sturla. Det han gör i år är väl tidernas genombrott i skidskytte. Inte bara i Norge utan i internationellt skidskytte. Det är helt grymt, säger Vetle Sjåstad Christiansen. 

Han får medhåll av Johannes Dale. 24-årige Dale och Sturla Holm Laegreid är goda vänner. Både i masstarten där Dale tog silver och i distansen där han tog brons har vännerna fått dela prispall i VM.

– Det är väldigt stort. Det är otroligt roligt. Vi har varit kompisar så länge, och att få dela pallen igen i ett VM är helt fantastiskt. Det är roligt att få vara en del av det, säger Dale.

”Då är du dödsdömd”

Men vem är Sturla Holm Laegreid utanför spåren? 

Det första ordet hans lagkamrater använder för att beskriva honom är ”smart”. ”Lugn” och ”analytisk” är två andra ord som används för att beskriva världens just nu bästa skidskytt på herrsidan. 

– Det är inte bara skidskytte han är bra på. Han pluggar, han spelar gitarr, han spelar piano och han kan mycket. Ge dig inte in i en diskussion med Sturla Holm Laegreid för då är du dödsdömd innan du går in i diskussionen, säger Vetle Sjåstad Christiansen. 

När Sturla Holm Laegreid får höra vad Sjåstad Christiansen har sagt skrattar han. 

– Jag kanske är lite i hård i diskussionerna. Så det tar jag på mig, svarar han. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.