Det pekas ut som stora svagheten

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

POKLJUKA/STOCKHOLM. Det blev ingen ny svensk medalj i damernas stafett.

Efter en svag insats i spåret slutade Sverige femma.

– Det är tunga ben i dag. Jag hade hoppats att kroppen skulle kännas bättre, säger Elvira Öberg.

Efter en svag förstasträcka från Johanna Skottheim fortsatte det tungt för Linn Persson i det liggande skyttet. I stående sköt dock Persson fullt och hon gjorde det snabbt. Även slutvarvet gick snabbt.

Trots det kunde inte Sverige hämta igen den svaga starten.

Elvira Öberg på tredjesträckan hade problem i det liggande skyttet och orkade inte trycka ifrån i spåret på andra varvet. 

– Jag får verkligen slita i spåret. Det är tunga ben i dag. Jag hade hoppats att kroppen skulle kännas bättre, säger Elvira Öberg.

Samtidigt som Norges Marte Olsbu Röiseland hade problem på vallen stod Hanna Öberg för en snabb serie och behövde bara använda ett extraskott i sitt liggande skytte.

”Det är åktiderna som fallerar”

Men det spelade ingen roll. Det spelade inte heller någon roll att Hanna Öberg var felfri och snabb i sista skyttet, för konkurrenterna gjorde det också bra. Och på andra varvet kunde inte Öberg ta igen den tid Sverige tappat.

– Jag tror att de flesta känner att vi har tävlat mycket. Det kan slå så där från dag till dag när man börjar vara lite sliten, säger Hanna Öberg. 

Norge tog i stället hem guldet i säker stil, nationens tredje raka i damernas stafett. I slutspurten körde Tyskland om Ukraina i kampen om silvret.

För svensk del slutade det med en femteplats. I SVT:s sändning pekade experterna Björn Ferry och Helena Ekholm ut åktiderna som förklaringen till den missade medaljen för svensk del.

– Det är Skottheim och systrarna Öberg som presterar lite sämre än förväntat, säger experten Björn Ferry i SVT.

– Det är åktiderna som fallerar, säger han och får medhåll från Helena Ekholm.

– Det skjuts några extraskott för mycket, men framför allt är det åkningen som inte är på topp i dag, säger hon i SVT.

RESULTAT:

1. Norge (0+11)

2. Tyskland +8.8 (0+5)

3. Ukraina +9.2 (0+7)

4. Belarus +28.8 (0+8)

5. Sverige +47.9 (0+9)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.