Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige tog pallplats – men brände drömläge

Elvira ÖbergFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Mona Brorsson på skjutvallenFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: SVT
Hanna Öberg efter målgångFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Det blev dramatiskt i säsongens första skidskyttestafett för damerna.  

Hanna Öberg hade problem med det liggande skyttet på sista sträckan – men lyckades till slut säkra en tredjeplats. 

– Det var spännande, säger hon i SVT.

Linn Persson fick en fin start på sin första sträcka. Persson sköt fullt i liggande skyttet och var med i täten inför det stående. Där fick hon dock problem, och tvingades till tre extraskott – men inför växlingen hade hon åkt in flera sekunder på ledande Italien och skickade ut Elvira Öberg 14 sekunder från täten. 

Öberg kom att imponera stort i sin stafettdebut. 20-åringen fick använda ett extraskott i det liggande skyttet – men konkurrenterna bommade mer och Öberg gick ut i en stor ledning. Det blev ytterligare en bom i det stående skyttet, men även där gick hon ut i ledning och kunde skicka ut Mona Brorsson fem sekunder före Frankrike. 

– Helt otroligt, vilken inledning hon gör på sin sträcka. Jag är djupt imponerad, sa tränaren Johan Hagström om Elvira Öbergs sträcka i SVT. 

– En otrolig känsla att ligga på bana ett och skjuta. Jag visste att det är tufft men jag lyckades hålla fokus då bendarren var på väg. Det tog lite tid men jag lyckades sätta skotten, säger Öberg själv i SVT.

Mona Brorsson visade upp ett vasst skytte, och klarade sig helt utan bom. Rivalerna svajade desto mer på mattan – men tog in på Brorsson i spåret. Inför den sista sträckan, där Hanna Öberg körde för Sverige, fanns fyra lag med inom sex sekunder. 

Sverige trea efter dramatik

Hanna Öberg kom in tillsammans med norskan Marte Olsbu Röiseland till det första skyttet. Norskan sköt fullt, medan Öberg hade problem och bommade tre skott. Svenskan samlade dock ihop sig, satte samtliga reservskott och undvek straffrunda. Öberg gick ut från skyttestadion som fyra, 23 sekunder bakom ledande Röiseland. 

Och i det sista stående skyttet revanscherade Öberg sig rejält. 24-åringen brände av en snabb och felfri serie – på 22,8 sekunder – och gick ut på spurtvarvet som tvåa, tätt följd av schweiziskan Lena Häcki. 

Åt Norge fanns ingenting att göra, men det blev en dramatisk uppgörelse om de andra pallplatserna. Öberg fick släppa förbi Lena Häcki, och där bakom närmade sig tyskan Franziska Preuss. Till slut lyckades Öberg säkra en tredjeplats. 

– Det var fantastiskt inspirerande, jag hade hög puls på uppvärmningen. Det var jättekul att gå ut i det läget, det var spännande att det fortfarande var tajt i stafetten i det läget, säger Hanna Öberg i SVT. 

24-åringen hade inte möjlighet att ge någon ingående analys av misslyckandet i det liggande skyttet.

– Jag vet inte var bommen var, så jag har inte så mycket att säga om det egentligen. Jag hade en bra inskjutning. Men jag måste få se var bommarna var helt enkelt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.