Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Skamligt – jag blir upprörd av sånt här”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige får återigen ingen specialiserad idrottsminister. 

Tv-profilen Patrick Ekwall beskriver Stefan Löfvens beslut som "skamligt".

– Jag blir upprörd av det, säger Ekwall. 

Amanda Lind, som tar över efter Alice Bah Kuhnke som kulturminister i rikets nya regering, kommer senast från rollen som Miljöpartets partisekreterare. Utöver kulturfrågorna stod det klart efter statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring att Lind även kommer att ansvara för idrottsfrågorna.

Rollen som idrottsminister har vid flertal tillfällen funkat som komplement till andra ministerpositioner.

Gabriel Wikström var både folkhälso- och idrottsminister under sin tid i regeringen. Hans efterträdare Annika Strandhäll var det jämte sin roll som socialminister. Dessförinnan var Lena Adelsohn Liljeroth både kultur- och idrottsminister.

”Det är skamligt”

För fyra år sedan beskrev Patrick Ekwall avsaknaden av en idrottsminister i Stefan Löfvens regering som "en skymf". 

Den här gången beskriver han beslutet som "skamligt, tamejfan". 

https://twitter.com/Ekwall/status/1087338044292808704

– Idrotten är Sveriges största och viktigaste folkrörelse. Den är viktig för folkhälsan, viktig för integrationen, där idrotten ständigt spelar en enormt viktig roll. Därför tycker jag att man inte kan trycka ihop den med ett annat departement. Det spelar egentligen ingen roll vilket, för det innebär hursomhelst att idrotten inte kommer i första hand, säger Ekwall. 

– Det vore konstigt om man inte kom fram till att idrotten, som engagerar så sjukt många, kan få en egen minister. Det kommer jag aldrig vika ifrån. 

”Jag blir upprörd”

– Idrotten är fan så mycket viktigare än så här. Jag blir upprörd. 

Men behöver idrotten mer politisk styrning då? Vad säger du till folk som menar att den mår bäst av att sköta sig själv?

– Jo, men det är antingen eller. Antingen säger man att idrotten får sköta sig själv. Nu säger man att vi ska ha en idrottsminister, men den ska lyda under ett annat departement. Visst, vi skulle kunna låta Riksidrottsförbundet sköta idrotten ensam, men det handlar i storändan om ganska stora beslut. Bidragen till idrotten till exempel. Det blir svårt att genomföra utan politikernas inblandning.  

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.