Skamgreppet -  tog tag i kvinnas rumpa

Publicerad

Det sexistiska tilltaget väcker raseri i cykelvärlden.

Slovaken Peter Sagan var på podiet för att fira sin andraplats – när han nöp en kvinna på rumpan.

"Det var bara på skoj. Beklagar om någon illa vid sig", skriver han på Twitter senare.

Ett av cykelsportens enskild största lopp, Flandern runt, avgjordes under söndagen.

På herrsidan vann Fabian Cancellara.

Men tävlingens efterspel skulle inte handla om loppets dramatik.

Slovaken Peter Sagan, 23, blev tvåa i tävlingen och stod på podiet för att fira sin framgång.

Greppade tag om rumpan

När en av kvinnorna på podiet, som var där för att dela ut prisen, gav en grattis-puss på kinden till vinnaren Cancellara, passade Sagan på att nypa kvinnan på rumpan.

Samtidigt som han gör det tittar Sagan upp, mot publiken, och ler.

Det sexistiska tilltaget väcker ilska inom cykelsporten, bland annat på den stora cykelsajten cyclingnews.com, där man kallar det trakasseri.

Sagan själv ber om ursäkt.

– Det bar inte min intention att vara respektlöst mot kvinnor på podiet i dag. Det var bara på skoj. Beklagar om någon illa vid sig, skriver han på Twitter.

"Måste vara tillåtet att skämta"

Norska VG har varit i kontakt med Monica Valen, världsmästare från 1994. Hon tar Sagan i försvar.

– Det kan hända att han kände kvinnan från förr? Det måste vara tillåtet att skämta, säger hon.

Därefter menar hon att så kallade podiumdamer kan räkna med att behandlas på sådant vis.

– Podiumdamer är där för att få lite uppmärksamhet och gillar det, så jag tror inte att den här situationen kan jämföras med en arbetsplats där chefen nyper en kvinnlig anställd på rumpan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag