Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skagius siktar rakt mot världstoppen

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Foto: Maja Suslin / Scanpix / SCANPIX SPORT SCANPIX SWEDEN

När de andra svenska simmarna förbereder sig för OS får Johannes Skagius simma längd efter längd hemma i Sundsvall.

Men när en dörr stängs öppnas en annan.

– När de andra är på semester efter OS kommer jag redan att ligga i hårdträning, säger han.

Utvecklingskurvan börjar äntligen peka rakt uppåt.

Johannes Skagius, 21, har mycket att se fram emot – trots att han får följa OS hemifrån.

– Det är tråkigt att inte få åka, men jag visste om kvalreglerna, säger han.

Skagius optimistisk

Den svenska bröstsimmaren är just nu hemma i Sundsvall på semester. Där kommer han att stanna fram tills september, när han åker tillbaka till Österrike och demontränaren Dirk Lange.

Fram tills nyligen var det oklart om Skagius överhuvudtaget skulle åka tillbaka till Österrike, men efter att ha fått klart med det ekonomiska stödet från simklubben i Sundsvall och från SOK blev det en fortsatt satsning.

Och det tror Johannes Skagius blir viktigt.

– De som varit där tidigare säger att alla har blivit lite sämre under det första året – och det är simmare som senare blev bland de bästa i världen. Jag har redan blivit bättre än vad jag var förra året, så jag är väldigt optimistisk inför det kommande året. Vid kortbane-VM i Kanada i december tror jag att jag kommer att simma väldigt snabbt.

"Inte många i världen som klarat det"

EM i London var delvis ett misslyckande – men också ett bevis på en enorm kapacitet. För även om de individuella distanserna inte blev som han ville visade Skagius i lagkappen (där endast världsstjärnan Adam Peaty var snabbare) att han är på gång.

Och trots att det vid SM i somras blev en silvermedalj (bakom Erik Persson) på 100 meter bröstsim fanns det mycket positivt att ta med sig.

Skagius chansade med att öppna hårt och höll samma fart som den absoluta världseliten de första 70 meterna innan orken tog slut.

I vinter ska han orka hela vägen – och hoppas simma under minuten på 100 meter bröstsim inom några månader.

– Lyckas jag med det vet jag att jag tillhör världseliten. Det är inte många i världen som har klarat det, säger Skagius.

I höst får Johannes Skagius svenskt sällskap i Österrike. Ryggsimmaren Axel Pettersson flyttar också ner och de blir då träningskamrater.

Om tränaren: "Han är extremt hård"

Och när de andra svenskarna semestrar efter OS kommer Dirk Langes adepter att ligga i hårdträning.

– Han är extremt hård, säger Skagius.

Har du några exempel?

Vi hade ett pass i gymmet förra året där vi skulle köra 30 repetitioner bänkpress varvat med 30 armhävningar. Jag tyckte att jag var tuff och lade på 50 kilo på bänkpressen, då kom han förbi och frågade vad fan jag höll på med.

– Sen tvingade han mig att lägga på 30 kilo till. Det var hårt...

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.