Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ska ligga på nordiskt rekord på en dålig dag”

Ferry SvanFoto: ANDREAS LANGREITER / STIHL TIMBERSPORTS
Ferry Svan ska tävla i München till helgenFoto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Ferry Svan tillsammans med pappa GundeFoto: TT NYHETSBYRÅN / Andreas Schaad

Ferry Svan hade ett fint 2019 där han både slog nordiskt rekord och slutade sjua på VM. I år har tävlingarna i timbersport ställts in på grund av covid-19. Svan har i stället fått fokusera på att vässa formen med siktet inställt på den absoluta världstoppen. 

– Mitt mål är att ligga på ett nordiskt rekord när jag har en dålig dag, då vet jag att jag alltid är där och får tävla, säger Ferry Svan. 

Hans far heter Gunde Svan och är svensk skidlegendar. Själv är Ferry Svan, 23, Sveriges främsta namn inom timbersport – en sport som går ut på att hugga eller såga stora timmerblock på så kort tid som möjligt.  

Tränat för att nå världstoppen

Träningsmässigt har en tävlingsfri sommar varit något positivt för Svan. 

– Jag försöker att se det som att jag får mer tid på mig och förhoppningsvis har jag väl knappat in lite på dem i toppen nu, säger Svan.   

– Tävlingsmässigt har det varit lite ringrostigt. Även fast man är i väldigt bra fysisk form så är tävlingsformen sådär och det är lite oroväckande. 

Resultaten har dock gått Ferry Svans väg. I en svensk kvaltävling i augusti slog han svenskt rekord. 

– Jag har putsat den tiden ytterligare i träningsvirke, jag kan mycket bättre än 59 sekunder som rekordet är på nu, säger Svan och berättar att han under de senaste veckorna försökt efterlikna tävlingsmoment hemma. 

– Vi har kört mot varandra så att man får det här stresspåslaget man får när det står någon annan bredvid dig. Det har verkligen hjälpt, det är ett rejält stresspåslag man får och det gäller att hålla sig lugn och en hög nivå i alla grenar. 

”Inte behövt flyga hit och dit”

Många sporter har det jobbigt ekonomiskt som en följd av covid-19 men Svan är tydlig med att han inte kommer låta en pandemi stoppa honom. 

– Ekonomiskt har det blivit ett litet tapp i och med att det inte varit några tävlingar men jag har väldigt bra sponsorer jag får tacka som hjälpt mig så jag kan fortsätta att göra det jag ska göra för att bli så bra som möjligt, berättar han. 

Att Svan mestadels har fått träna på hemmaplan är något som har dämpat den ekonomiska smällen. 

– Utrustning och resor är det dyra i vår sport. Eftersom det inte blivit några tävlingar har man inte slitit på utrustningen heller. Och man har inte behövt flyga hit och dit. 

Ferry Svan kom sjua på VM i Prag 2019Foto: ANDREAS LANGREITER / STIHL TIMBERSPORTS

Inställt hemma-VM

Svan kom sjua i fjolårets VM och skulle i år fått chansen att tävla i VM på hemmaplan i Partille och Göteborg – ett mästerskap som ställdes in. 

– Rent känslomässigt är det tungt, med VM på hemmaplan och nordiska mästerskapen. Det är oerhört tråkigt men om VM i Sverige kommer något annat år i stället så har jag fått något år till att tävla och träna upp mig. 

Siktar på medalj i München

Efter en sommar med inställda tävlingar ska Ferry Svan äntligen tävla igen – i Four Nations i München på söndag. En tävling som kommer bli kul men speciell menar Svan. 

– Det är bara vi som ska tävla som får åka, inga tränare eller så. Tyskarna är väldigt noga. Vi måste ha munskydd hela tiden förutom när vi gör våra moment, då får vi ta av det och andas fritt. Men det känns egentligen bara bra att de tar det på allvar. 

Utöver Sverige deltar tävlande från Frankrike, Österrike och Schweiz – och Svan ser sig själv i toppen. 

– Ska jag vara kritisk mot mig själv är jag kanske fyra, har jag en bra dag så kommer jag etta. Slåss jag inte om pallplatserna i helgen så blir jag besviken.

– Mitt mål är att ligga på ett nordiskt rekord när jag har en dålig dag, då vet jag att jag alltid är där och får tävla, säger Ferry Svan.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.