Foto: DARKO BANDIC / APFoto: DARKO BANDIC / AP
 Foto: DARKO BANDIC / AP
Foto: DARKO BANDIC / APFoto: DARKO BANDIC / AP
 Foto: DARKO BANDIC / AP

Sjukdomen tvingar OS-hjälten att sluta

Publicerad

För en dryg vecka sedan slog beskedet ner som en bomb i idrottsvärlden: talangen och Rysslands yngsta OS-guldmedaljör någonsin, 19-åriga Julia Lipnitskaja, hänger skridskorna på hyllan. 

Nu talar den regerande OS-mästaren ut om vad som fick henne att ta beslutet.

– Det handlar om hälsan, säger stjärnan till ryska förbundet.

Hon klarade åldern med 26 dagar när hon som 15-åring tog guld med det ryska laget i konståkning i OS i Sotji 2014. För snart två veckor sedan kom det oväntade beskedet – Julia Lipnitskaja slutar med konståkning.

I en intervju på ryska konståkningsförbundets hemsida talar hon ut om anledningen till varför, och att hon bestämde sig redan i vintras när hon låg inlagd på en behandlingsklinik för anorexi.

– Det var 100 procent mitt beslut. Jag tänkte länge, vägde fördelar mot nackdelar. Jag var på kliniken en lång tid, och tro mig, jag hade gott om tid att tänka igenom mitt beslut, säger Julia Lipnitskaja i intervjun.

Väntade med att offentliggöra beslutet

Direkt när hon tog beslutet pratade hon om det med sin mamma. Tillsammans meddelade de förbundet att stjärnan skulle sluta redan i april, men de valde att vänta till september med att offentliggöra beslutet.

– Jag fick tid på mig att se till att det inte var ett känslobeslut, men för min egen del hade jag redan bestämt mig, säger Julia Lipnitskaja.

Kommer inte bli tränare

Hon medger att det var till 99 procent hälsan som gjorde att hon slutade. En annan bidragande faktor var för henne livet i rampljuset som hon inte trivdes med.

– Ända sedan jag var liten har jag varit introvert, varje gång jag skulle prata med någon jag inte kände fick jag anstränga mig, säger Julia Lipnitskaja.

Nu kommer hon lämna sporten helt och i stället fokusera på studier i bland annat engelska.

– Jag vet att jag inte kommer bli tränare i alla fall. Jag vill tacka mina fans för deras kärlek och förståelse. Jag får många meddelanden som är skrivna från hjärtat. Ofta får de mig att gråta, men oftare att le, säger Julia Lipnitskaja.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag