Foto: Joel MarklundFoto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund
Sarah och pojkvännen Johan. Foto: Olle SporrongSarah och pojkvännen Johan. Foto: Olle Sporrong
Sarah och pojkvännen Johan. Foto: Olle Sporrong
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Sjöström om folkets kärlek: "Jätteglad"

Publicerad

Hon har redan tagit hem Bragdguldet.

Nu går Sarah Sjöström för att snuva Zlatan Ibrahimovic och Charlotte Kalla på Jerringpriset.

Den 22-åriga simstjärnan har på allvar etablerat sig som en av Sveriges mest folkkära idrottare.

Hur det gick till? Det har hon ingen aning om.

– Jag vet inte vad det beror på, men jag är så klart jätteglad över det fina stödet, säger hon.

Guld på 50 och 100 meter fjäril, silver på 100 meter frisim och 4x100 meter, och brons på 50 meter frisim.

Medaljregnet under världsmästerskapet i Kazan var inte bara en personlig triumf för Sarah Sjöström.

Det bäddade också för ett av de finaste priser en svensk idrottare kan ta emot – Bragdguldet.

SportExpressen träffade Sjöström under kortbane-EM i Israel strax efter att hon mottagit beskedet att hon var årets vinnare.

– Det var nervösa minuter. Man har väntat några år. Det är en stor ära att få ta emot det, sa hon då.– Det är väldigt ärofullt. Det är experter som sitter i juryn. Det känns jättekul att ta emot det.

Hon är dessutom en av favoriterna att ta hem det prestigefyllda Jerringpriset i januari, där hon konkurrerar med bland andra Zlatan Ibrahimovic och Charlotte Kalla, och mitt i allt förbereder hon sig för det som ska bli karriärens stora höjdpunkt – OS i Rio till sommaren.

"OS är huvudmålet"

Men först ska långbane-EM i London avverkas till våren.

Ett mästerskap som hon mest ser som en uppvärmning, en lättare jogg, inför den stora matchen i Brasilien.

– OS kommer vara huvudmålet under nästa säsong, självklart. EM blir en träningstävling och jag kommer inte toppa på den tävlingen eftersom det är så nära inpå OS. Vi kommer inte köra ett fullt program, utan köra ett eller två lopp och sen träna vidare inför OS, säger hon.

Väl i Brasilien är det fokus på fyra distanser.

Men det är ingen hemlighet att det är fjärilsimningen som är den stora guldchansen för Sarah Sjöström.

– Fjärilsim är mitt fokus och det ligger under de första två dagarna på OS. Sen är det ju frisim på 200, 100 och 50 meter. Jag hoppas kunna vara med på alla fyra, även om det kan bli tufft. Men det är skönt att min bästa distans är i början.

Tränar vidare med herrarna

Sarah Sjöström är bara 22 år gammal.

Ändå har hon hunnit med att vinna sanslösa tolv medaljer vid VM, sju guld, fyra silver och ett brons, och hela 28 EM-medaljer.

Hur hon får motivation att träna vidare?

Tja, ett av framgångsrecepten är att träna med herrar.

– De är ju snabbare än vad jag är, så jag får ut mycket av träningen. Man kanske slår någon ibland om den personen är riktigt sliten. Då kanske man har en chans. Men det är roligare eftersom det blir tuffare tempo, säger hon.

Att träna i grupp har gjort henne ännu starkare.

– Jag har roligare på träningen nu. Inför OS 2012 tränade jag själv, men nu tränar jag i en grupp och det är mycket roligare och konkurrensen ökar. Farten på träningen är högre.

Träffades på nyårsfest

Men det är inte bara i bassängen det har skett förändringar i Sarah Sjöströms liv.

Flyttlasset har gått från Bromma till Södermalm i Stockholm, där hon har flyttat ihop med sin pojkvän Johan.

– Vi trivs jättebra. Jag har närmare till badet och det känns som att allt flyter på bättre nu. Jag satsar ju heltid på mitt idrottande och planeringen har blivit bättre jämfört med tidigare år, det gör så himla mycket, säger Sjöström.

Hur träffades du och Johan?

– Det var på en nyårsfest, faktiskt.

Han är ju också idrottare. Hur stöttar han dig i ditt idrottande?

– Genom att bara vara där. Han är med och kollar ibland på mästerskapen och hejar, så det är kul, säger Sarah Sjöström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag