Foto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Sjögrens dotter fick cancer: "Bröt ihop"

Publicerad

Hon är en av Sveriges skickligaste programledare.

Men för drygt två år försvann hon plötsligt från tv-rutan.

Nu är TV4:s Suzanne Sjögren tillbaka i hetluften - och för SportExpressen.se berättar hon om den tunga tiden, om de kränkande mejlen och om programledarrollen i Sportcentralen.

– Det blir garanterat koftfritt, säger hon.

Augusti 2010.

Suzanne Sjögren är mitt uppe i karriären, men går samtidigt och oroar sig för sin tvååriga dotter Izabella.

Izabella har mängder av blåmärken och röda prickar på huden och trots att en läkare redan har avfärdat det som ofarligt några månader tidigare anar Suzanne oråd.

Hon bestämmer sig för att träffa ännu en läkare.

Kavlade upp

Dagen efter får hon reda på att Izabella har akut lymfatisk leukemi.

– Att få ett cancerbesked för sin dotter som är två år gammal... Det är en sådan rullgardin ner. Det finns inget som liknar det, säger hon och fortsätter:

– Blodprov, cellgifter, slangar i näsan och sondmatning... Men det var bara att gilla läget, kavla upp ärmarna och ta sig igenom det även om jag inte var lika tuff som det låter under den tiden.

Hade du dippar?

– Ja, det hade jag. Jag försökte tänka positivt och inte låta mig lockas in i att vara destruktiv i tankarna. Men det fanns några dagar - kanske tre - då jag verkligen bröt ihop. Men jag tror att man behöver bryta ihop ibland. Varför ska man bita ihop? Det finns väl ingen anledning, bryt ihop och kom igen i stället.

"Är du kvar på TV4?"

Suzanne Sjögren, 38, tar en tugga av kycklingrätten som serveras i TV4:s personalmatsal.

Här har hon ätit från och till i tio år.

Efter praktiken som skrivande reporter på Svenska Dagbladet fick hon jobb på Sydnytt i Malmö.

Sedan blev det fyra år på TV3 innan flyttlasset gick till TV4.

Och där har hon blivit kvar.

Men de två senaste åren har hon bara hoppat in då och då.

Inget är viktigare

Dotterns cancerbesked förändrade allt och gjorde att jobbet kom i andra hand.

– Ja, och för mig var det aldrig något snack. Hade det inneburit att jag hade varit tvungen att sluta jobba helt så hade det fått bli så. Det finns inget som är viktigare än ens barns hälsa, säger hon.

– Det är under nästan två års tid som jag inte har gjort något större projekt. Jag gjorde fotbolls-VM för damer förra året och så SM-slutspelet och VM i ishockey, men det är de enda projekten som jag har haft. Förutom att jag har gjort lite Nyhetsmorgon också. I år har jag hoppat in och gjort en del hockey i C More, men jag är inte lika synlig för en bredare publik som jag var tidigare. Jag har fått frågan "är du kvar på fyran?" flera gånger och det är väl tecken på att jag inte syns lika mycket längre. Därför är det jättekul att få vara tillbaka där det händer.

Vill besöka Pops

För det är hon.

Tillbaka alltså.

För andra året i rad satsar TV4 på sitt helgprogram Sportcentralen. Mycket är dock nytt - bland annat programledarparet.

Marika Eriksson och Peppe Eng är utbytta mot Suzanne Sjögren och hennes "sidekick" Mattias Tjernström.

– Det blir helt nytt och inget som liknar förra året. Vi är i en studio nu, förra året körde vi på redaktionen. Och så har vi två spelplatser, en där man har lite roligt och en där det är fullt fokus på de sporter som vi har rättigheter till just för den dagen. Det ska bli jättespännande och studion är väldigt snygg och amerikansk. Det är helt annat än Vinterstudion. Jag gillar Vinterstudion, men jag kan tycka att det är skönt att vi gör något som är precis tvärtom.

Kändes det nödvändigt?

– Personligen kan jag tycka att det är viktigt att man gör något eget. Att man inte sitter framför en brasa med stickad kofta även om det också är ett trevligt format. Det programmet som vi bjuder på är något annat. Det ska vara pumpat med sportnyheter.

Det finns vissa grejer som man kanske inte vill göra. Gå upp mot Usain Bolt på 100 meter eller tävla mot Marit Björgen på tremilen. Och så konkurrera med André Pops i tv-rutan under en helg. Eller hur känner du?

– Haha. Det gör mig faktiskt ingenting eftersom jag känner att det är ett så annorlunda program. Och jag ser det inte som att vi kör en duell, jag ser det som att vi bjuder på något helt annat. För mig är det som äpple och päron. Jag hoppas till och med att vi ska titta in hos Pops någon gång live i sändning och säga "tjena, tjena, vad har ni för rättigheter i dag?". Det hade varit jätteroligt. Jag vill ta ner det där om att vi ska ta fajten om deras tittare.

Och det blir koftfritt i Sportcentralen?

– Haha, ja det blir garanterat koftfritt.

"Fick konstiga brev"

De senaste dagarna har mest handlat om förberedelser inför lördagens premiärprogram.

Suzanne Sjögren är involverad i det mesta - från att tycka till om studiodekor till att bestämma vilka gäster som ska bjudas in.

– För en gångs skull är jag involverad i projektet redan från ett tidigt stadium. Det innebär kanske att det mer blir ens skötebarn och då kanske man blir mer sårbar för kritik. Ju mer energi och kraft man lägger ner på ett projekt, desto mer bryr man sig om det. Annars har jag blivit ganska luttrad genom åren, säger hon.

Tar du åt dig av kritik som du får?

– Nja, nu bryr jag mig inte längre. Men å andra sidan har jag inte varit med i gamet på två år och Sportcentralen är helt nytt för mig. Så jag kan tänka mig att jag är lite mer känslig för kritik den här gången om man jämför med hur det var för två år sedan. Sedan får jag ju mejl nästan varje dag. Dels handlar det om att jag pratar skånska, dels handlar det om att jag är tjej. Det är de två sakerna jag har mot mig.

Du har ju gjort en hel del fotboll under karriären. Hur tas man emot som tjej i fotbollsvärlden?

– Jag vet inte vad som har hänt de senaste åren, men det är stor skillnad som jag upplever det. När jag var på EM 2004 som reporter var vi bara två tjejer i den mixade zonen, men det är ju några år sedan. Utomlands upplever jag det dock som att det bara är en fördel. De är lite mer sexistiska, men det skiter jag i. Jag tar det inte som en förolämpning, tvärtom. Kan jag få fördel av det är det klart att jag tar den.

Fördel på vilket sätt?

– Det kan vara lättare att få en intervju och folk är mer villiga att ställa upp och ordna saker. Sedan tror jag att tränare och spelare slappnar av på ett annat sätt. En fråga som en hockeytränare skulle vända ryggen till om det var en manlig reporter kanske han faktiskt svarar på till mig. För att den ställs på ett annat sätt. Sedan har jag så klart lackat också, framför allt i början. Jag blev trött på att tränare hela tiden ifrågasatte och tyckte att man inte kunde ett skit. Det kan jag bli trött och frustrerad på. Jag står inte i tv om jag inte kan någon fotboll, vad fan tror du liksom?

Den lilla fördelen som du upplever vägs upp av all skit man får?

– Herregud, ja. Ett tag fick jag mycket konstiga brev som nästan bara anspelade på det sexuella. Det är både kränkande och upprörande. Det är provocerande att vara tjej i männens värld.

"Varit fruktansvärt förbannad"

Suzanne Sjögren pillar i maten och konstaterar att den inte var någon höjdare.

Hon kan dock behöva energin.

Förutom att försöka få hem en häst från Tjeckien till pojkvännen Pontus måste hon lösa bilproblem på verkstaden.

Och mitt i allt är det premiär för Sportcentralen under lördagen.

Men Suzanne Sjögren ser ut att njuta.

Dottern Izabella fyller snart fem år och går på dagis. Hon behandlas fortfarande med cellgifter, men prognosen är god.

– Hon äter sin sista medicin i mars och sedan väntar man ett år med att friskförklara eftersom man vill veta att kroppen klarar sig utan mediciner. Så det är bara att "cross my fingers". Just nu är hon precis som vilken obstinat 4,5-åring som helst och har fått hår, ögonbryn och ögonfransar tillbaka. Det är hon väldigt stolt över.

Förutom lättnad - känner du ilska också med tanke på att den första läkaren du träffade avfärdade din oro för blåmärkena och prickarna?

- Jag har varit så fruktansvärt förbannad. Ett tag var jag så arg att jag funderade på att fejka att jag var sjuk själv bara för att få träffa den där läkaren och förklara hur det låg till. Men det har lagt sig lite nu. Jag har tänkt att jag ska låta dem göra en lex Maria-anmälan i varje fall. Jag vill inte läkaren något, men jag vill inte att han ska göra samma misstag med fler barn.

Tacksam mot TV4

Har din karriär förändrats av allt som har hänt de senaste åren?

– Ja, det har den. Jag har nog aldrig tackat nej till så mycket som jag har gjort de här två åren. Både när det gäller jobb i huset och att vara med i olika produktioner eller intervjuer. Jag har inte velat, mitt fokus har varit på Izabella. Så jag är väldigt tacksam mot TV4 som har haft ett fantastiskt tålamod.

Hur mycket betyder det för dig personligen att nu få vara med och göra den här stora satsningen som Sportcentralen är?

– Jättemycket. Jättemycket. Jag har några tuffa år bakom mig och har varit borta från gamet en längre tid. Det går otroligt fort i den här världen och är man borta är det någon annan som tar ens plats. Så är det bara. Det gör att jag blir varm i hjärtat när jag får en förfrågan om att göra en sådan här stor satsning igen. Nu är jag tillbaka och det känns jätteroligt. Lite läskigt också, men det blir kul, säger Suzanne Sjögren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag