Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöberg utsatt för sexövergrepp

Foto: David Sica
Patrik Sjöberg blev utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare Viljo Nousiainen.
Det hävdar höjdhoppsstjärnan i sin nya memoarbok "Det du inte såg" som släpps i dag.
I går berättade Patrik Sjöberg i en lång intervju med SPORT-Expressen om varför den mörka hemligheten inte avslöjats förrän nu.
- Jag hotade att anmäla honom flera gånger och att gå ut med allt. Det bet inte. Han ansåg inte att han gjort något fel. Han förstod säkert också att jag inte hade någon lust med att berätta allt och blotta mig, berättar Patrik Sjöberg.
Under hela onsdagen satt Patrik Sjöberg i intervju efter intervju och berättade om sin mörka hemlighet som avslöjas i hans nya memoarbok "Det du inte såg" som släpps i dag.
Nyheten dominerade landets alla medier under hela onsdagskvällen - och hela friidrottssverige chockades av vad som rapporterades:
Patrik Sjöberg blev utsatt för sexövergrepp av sin numer avlidne tränare och styvpappa Viljo Nousiainen.
På sin blogg berättade Patrik Sjöberg i natt om sin lättnad över att boken nu är offentlig.
”Jag har precis avslutat en av dom jobbigaste dagarna på väldigt länge, intervjuer från 08.00 tills nu. Många har hört av sig både till mig och vänner till mig med frågor om dom kommer att finnas med i boken. Många kommer säkert bli besvikna för att deras namn inte nämns och en del kanske andas ut”.

Sjöberg nekade först

Huvudanledningen till att Patrik Sjöberg nu tar steget och detaljerat går ut med uppgifterna om sexuella närmanden under tonåren, är att den norske friidrottaren Christian Staar Thomassen valde att berätta för Patrik Sjöberg om liknande händelser med Nousiainen, som avled 1999.
Först nekade Sjöberg för Thomassen att han hade utsatts för övergrepp, men till slut berättade han allt för Thomassen.
– Att det här växte fram handlar en del om att Christian (Skaar Thomassen) konfronterade mig med de uppgifterna han hade.
– Det var en process, där jag insåg till slut att jag hade redan känt och hört om hyllningen som sedan eskalerade år för år om Viljo, jag hade ingen lust att ställa upp på det längre.
För SPORT-Expressen berättar Patrik Sjöberg vidare:
– Det är faktiskt så att han som vuxen man utnyttjat unga killar och det är folk som accepterat det, det är helt otroligt.

"Ingen sa till"

– Det värsta är ju att han använt mig som referens att; ”Patrik blev världsmästare, satt världsrekord, nu ska vi göra så här”. Ingen sa till, det var märkligt.
Patrik Sjöberg hoppas att fler vågar träda fram nu.
– Jag vet ju att jag var inte den första. Det finns väldigt många efter Christian också. Det kommer att visa sig den närmaste tiden. Vågar jag och Christian att träda fram kommer det visa sig att fler kommer träda fram, säger Sjöberg, som tycker det är märkligt att föräldrar inte larmade myndigheterna om vad som pågick.
– Viljo var en ensamstående man som bodde i en fyrarummare med tv-spel och godis. Föräldrar som lät sina söner springa där med nycklar till lägenheten. Det måste funnits varningssignaler som klingat väldigt ofta.
I boken berättar Sjöberg om ”vetenskapliga påhitt som gick ut på att jag skulle klä av mig naken”.
Han beskriver hur Viljos ”vetenskapliga undersökningar” vid 13 års ålder togs till en helt ny nivå.

"Började onanera åt mig"

Ett utdrag i bokens sjätte kapitel lyder:
”Jag kommer inte ihåg exakt hur han gjorde för att övertala mig men en kväll när vi var ensamma hemma och han gav mig massage började han onanera åt mig.”
”Det händer så mycket i era kroppar i den här åldern så det kan vara svårt att veta hur man ska lägga upp träningen.”
– Det var inte som något annat, det var inte normalt.
Relationen med Viljo Nousiainens var omvittnat stormig.
– Det var många gånger jag kände att mina utbrott inte gick obemärkt förbi eftersom det ofta är mycket folk runtom när man tränar. Ibland eller ofta, det var många som kommenterade att jag inte kan bete mig som jag vill mot honom, men jag hade ju velat säga, ”anledningen till utbrotten är det här som hänt”.
– Jag hotade att anmäla honom flera gånger och att gå ut med allt. Det bet inte. Han ansåg inte att han gjort något fel. Han förstod säkert också att jag inte hade någon lust med att berätta allt och blotta mig, jag var mitt i karriären och allt vad det innebär.
Hur tror du Viljos anhöriga reagerar på det du berättar i boken?
– Jag vet inte. Viljo kom till Sverige under märkliga förhållanden. Man får uppfattningen att han flytt från något, någon hemlighet i Finland.
Patrik Sjöberg berättar även att han noggrant redogjort för sin familj hur han i tonåren utnyttjades av Viljo.

Läs hela intervjun med Patrik Sjöberg i dagens Expressen.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.