Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Självklart tycker jag att kvinnor ska tjäna mer”

Paquito Navarro utanför Tele 2 Arena i Stockholm.
Padelbana på plats i Nordstan i Göteborg.
Foto: PADEL DELIVERY

Kontraktet med nuvarande padeltouren WPT går ut 2023.

Genom bildandet av ett spelarfack hoppas världsstjärnan Paquito Navarro nu på bättre vilkor för padelstjärnorna. 

– Så klart tycker jag att kvinnorna ska tjäna mer, de lägger ner lika mycket jobb som männen, säger Navarro till SportExpressen.

Intresset för padel har ökat i Sverige och i april intar väldens bäste spelare Tele 2 arena i vad som kan bli världens största padelevenemang. 

En av spelarna som kommer att vara på plats då är 32-årige Francisco Navarro, mer känd som Paquito. Som en av världens bäste spelare är han ändå tagen av tanken att få spela inför storpublik i Sverige. 

– Det är ett fantastiskt ställe, jag kan inte fatta att padel är på väg hit och att vi nu ska få spela framför tusentals personer här i Sverige i denna arena. Det här är en dröm för mig och det är fantastiskt hur sporten växer utanför Spanien, säger han och blickar ut över konstgräset på Tele 2 arena.  

Slår rekord varje år 

Sporten har vuxit lavinartat och dess nuvarande avtal med den nuvarande touren, World Padel Tour (WPT), går ut 2023. Kampen om vilka som ska leda touren framöver pågår och är oviss. 

År 2018 gick Navarro ut och stöttade IPT (numera APT) som i dag är en av utmanarna till att ta över rätten till spelarna.  

Hur framtiden ser ut kan Navarro inte svara på.

– Jag vet inte, varje år så slår vi rekord och vi vet inte var sporten kommer att vara de kommande två-tre åren. Nu fokuserar vi på det kommande året, vi har två år kvar på kontraktet med WPT och sedan får vi ser var sporten kommer att vara om några år. Ingen vet det, säger han. 

I vilken riktning vill du att sporten ska gå? 

– Jag vill att sporten ska finnas i så många länder som möjligt och jag vill att vi ska få mer tv-sändningar av sporten och att den inte bara spelas i Spanien, Sverige och Argentina. Sportens framtid måste vara i Europa och så klart Nordamerika, men även i Sydamerika. Vi måste växa mycket.

”Kvinnorna ska tjäna lika mycket”

För att få bästa möjliga förutsättningar inför ett nytt avtal har Navarro under hösten gått ihop med sex andra spelare och skapade en spelarförening - som ska fungera som ett fackförbund. Målet är att förhandla fram gemensamma avtal med tourarrangören, till skillnad från i dag då varje spelare har ett individuellt avtal. 

– Vi tror att våra villkor kommer att bli mycket bättre om vi förhandlar tillsammans i stället för individuellt. Det är därför vi startade vi föreningen, vi måste förhandla fram padelns framtid tillsammans. 

Parallellt har en diskussion om jämställdhet inom sporten blossat upp och flera spanska damspelare valde förra året att bojkotta de spanska mästerskapen då det framkommit att manliga spelare fått betalt för att delta, något inte kvinnorna fått, det rapporterar PadelAlto.

Dessutom får damspelare inte heller spela på de större arenorna i lika hög utsträckning och det finns skillnader i prispengar. 

– Det är inte jag som organiserar touren. Men frågar du om min åsikt så förtjänar de mer, kanske till och med mer än oss, säger Navarro.

– Precis som alla andra tycker jag så klart att kvinnorna ska tjäna mycket mer, de lägger ner lika mycket jobb som männen. Vi försöker att agera på samma sätt, både killarna och tjejerna. Det är bra för sporten att vi håller ihop, säger Paquito Navarro.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.