Sista bilden – innan han lämnades att dö

Tomasz Mackiewicz
Elisabeth Revol

Det har gått ett år sedan tragedin på ”Djävulens berg”. 

Nu delas den sista bilden som togs på bergsklättraren Tomasz Mackiewicz, innan han dog på 7200 meters höjd. 

Berget Nanga Parbat i Pakistan har blivit känt som "Djävulens berg". Detta av ett antal, förklarliga, anledningar. Berget är 8125 meter högt, och är av bergsklättrare betraktat som ett av världens svåraste och farligaste att bestiga – även bland mest erfarna.

31 personer har dött under expeditioner till toppen av Nanga Parbat. Den senaste personen som gick bort på det ökända berget var den 43-åriga polacken Tomasz Mackiewicz, som klättrade tillsammans med 38-åriga Elisabeth Revol från Frankrike. Den framgångsrika bergsklättrarduon nådde toppen – men fick stora problem på vägen ner.

Vädret blev svårare än de väntat sig. Mackiewicz drabbades av snöblindhet och insjuknade på grund av den höga höjden. De lyckades ta sig ner till 7200 meters höjd och fick kontakt med ett räddningsteam, men fick då beskedet att de var tvungna att ta sig ner till 6000 meters höjd för att bli räddade. 

 

Sista bilden på Mackiewicz

Det var då Revol tvingades fatta ett fruktansvärt beslut. För att ha en chans att kunna rädda sitt eget liv var hon tvungen att lämna Mackiewicz kvar att dö på berget.

– Det var inte ett val jag gjorde, det blev påtvingat på mig, har Revol sagt.

Nu har det gått ett år efter den uppmärksammade dödsexpeditionen. Italienska Gazzetta dello Sport skriver att det delats en bild på Mackiewicz, som var den sista som togs av honom innan han lämnades att dö på Nanga Parbat. Bilden visar hur Mackiewicz har firat ner sig själv i en glaciärspricka på 7357 meters höjd, för att undkomma den hårda vinden.

Mackiewicz på Nanga Parbat Foto: Elisabeth Revol

 

Tomasz Mackiewicz har hyllats

Under året som gått har Mackiewicz hyllats på flera bergsklättrarfestivaler runtom i Europa, och hans fru Anna Solska har deltagit vid flera tillfällen. Nyligen släpptes även boken ”Czapkins – historien om Tomasz Mackiewicz”. Czapkins var bergsklättrarens smeknamn. 

Elisabeth Revol berättade efter sin hemkomst att händelsen haft en stor inverkan på hennes liv. 

”Många frågar mig hur jag klarar av det. Jag är mitt inne i en storm, och är mitt uppe i reflektioner. Hur lever jag vidare efter den här tragedin? Hur ska det vara möjligt att inte tänka på det här varje dag? Hur bygger jag upp mig själv socialt igen?”.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.