Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar unga och friska: ”Det värsta jag upplevt”

Stjärnornas uppmaning: "Stanna hemma"
Cameron van der Burgh.Foto: SERGEI GRITS / AP
Cameron van der Burgh.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

OS-simmaren Cameron van der Burgh, 31, har drabbats av coronaviruset.

Och mot honom slog det hårt.

”Jag är ung och hälsosam, men det här är ändå det värsta viruset jag upplevt”, skriver van der Burgh på Twitter.

Han vill nu varna andra som inte är i riskgrupp.

Coronaviruset sprider sig som en löpeld över jordklotet och en rad kända idrottare har drabbats.

Vissa av dem har fått lindriga symptom och beskrivit det hela som en förkylning. Andra har haft det klart jobbigare.

Cameron van der Burgh är en av dem.

31-åringen från Sydafrika, som har vunnit både OS-guld och en rad VM-guld i simning skriver på Twitter att han har kämpat mot viruset i 14 dagar. Och det har varit en tuff kamp.

”Även om de värsta symptomen har lagt sig (extrem feber) så kämpar jag fortfarande med rejäl utmattning och en torrhosta som jag inte blir av med. Vid minsta fysiska ansträngning, som till exempel en promenad, är jag helt slut i flera timmar”, förklarar Cameron van der Burgh.

Varningen om viruset

Han vill nu varna andra personer som är unga och friska. Bara för att man inte är i en riskgrupp innebär det inte att coronaviruset kan slå hårt mot en.

”Snäll, ta hand om er allihop. Sätt hälsan först. Coronaviruset är inget skämt!”

Cameron van der Burgh har också ett budskap till internationella olympiska kommittén (IOK). Enligt honom är det självklart att OS 2020 borde skjutas upp, så snart som möjligt.

”Så länge det inte finns något besked om OS kommer idrottare att träna på som vanligt och därmed utsätta sig för en onödig risk att bli smittade. Och för er som blivit smittade: Skynda inte tillbaka till träning, för då riskerar ni att återhämtningen tar ännu längre tid”, skriver van der Burgh på Twitter.

Bland idrottarna som drabbats av coronaviruset finns också flera svenskar. Fotbollsspelaren Albin Ekdal och handbollsspelarna Mikael Appelgren och Jesper Nielsen är några av dem.

 

LÄS MER: Fotbollsspelaren om viruset: ”Det brann i ögonen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.