Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyske OS-ikonen död – blev 69 år

Här är några av dagens största sportnyheter.
Roland Matthes har gått bort 69 år gammal.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST VIA WWW.IMAGO-I / IMAGO IMAGES/MARTIN HOFFMANN WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Världens främsta ryggsimmare genom tiderna är död.

Roland Matthes har gått bort 69 år gammal, rapporterar Bild.

Tysken vann fyra OS-guld och 23 mästerskapsmedaljer.

Listan på Ronald Matthes framgångar inom simningen och framför allt disciplinen ryggsim går att göra lång.

Under karriären tog han åtta OS-medaljer varav fyra stycken guld: 100 m och 200 m ryggsim vid Mexico City-OS 1968 samt 100 m och 200 m ryggsim vid München-OS 1972.

Totalt tog han 23 mästerskapsmedaljer och satte 19 världsrekord och 29 europarekord.

Det kanske mest imponerande sviten är att han vann alla tävlingar i ryggsim som han ställde upp i, från och med april 1967 till och med augusti 1974.

Efter karriären studerade tysken idrottsvetenskap och senare medicin, för att börja sin civila karriär som ortoped hemma i Tyskland.

Nekade till dopinganklagelserna

Nu har Matthes gått bort, 69 år gammal, efter en tids sjukdom, rapporterar tyska tidningen Bild. 

Roland Matthes, född och uppvuxen i Östtyskland, fick efter sin karriär frågor om han använde sig av doping (den systematiska dopingen har i efterhand dokumenterats som utbredd inom den östtyska idrotten).

Matthes, som tävlade för SC Turbine Erfurt, har emellertid alltid hävdat sin oskuld. 

– Jag hade turen att verka i en liten civil klubb nära Erfurt och inte i en av av klubbarna av polisen eller militärklubbar där dopingen fanns. Vi var tvungna att arbeta hårt. Åtta till tio timmar träning per dag plus att jag studerade, sa han till Der Tagesspiegel år 2008.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.