Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tävlade trots corona – nu är Mariana, 14, död

Så minns vi sportåret 2020: Världsrekord • Kokainskandal • Stjärnorna som lämnat oss

Mariana Franklin Ferreira Silva var 14 år och tävlade i simning.

I november testade hon positivt för corona – en månad senare tog viruset hennes liv.

Nu har dödsfallet väckt stor debatt i hemlandet Brasilien.

14-åringen bekräftades smittad av covid-19 i november, men blev inte hårt drabbad.

 – Trots det positiva testet hade hon väldigt milda symptom, berättar Érica Bernardes da Silva, flickans moster, till Globo Esporte.

Bara några veckor senare gav läkare Ferreira Silva klartecken och tillät henne att tävla. Så 9 och 10 december var tävlingssimmaren tillbaka i poolen under en tävling i Santos. När hon återvände till sin hemstad kom första symptomen. Det började med att tonåringen fick ont i halsen och det blev snabbt värre. Men medicinen hjälpte inte och hon las in på sjukhus. Där upptäcktes skador på lungorna. 

 Återvände med andningssvårigheter

Efter några dagar hemma återvände Mariana till sjukhuset med andningssvårigheter. Bara två dagar senare avled hon i sviterna av covid-19. Mariana Franklin Ferreira Silva blev 14 år gammal.

I Brasilien har dödsfallet väckt stor uppmärksamhet, med tanke på att läkare tillät talangen att tävla bara några veckor efter att hon testat positivt. Samtidigt hävdar São Paulos simförening och sjukhuset som behandlade henne att allting har gått rätt till och att de har följt corona-protokollen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.