Sverige hotar att bojkotta sim-VM

Sarah Sjöström
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Sverige är en av flera nationer som hotar att bojkotta sim-VM i Budapest om ryska och belarusiska simmare tillåts tävla.

– Vi har satt press på Fina, säger förbundschef Mikael Jansson.

Det tyska simförbundet är det senaste förbundet som gått ut offentligt och varnat att de kommer bojkotta sim-VM i juni om Ryssland och Belarus tillåts att tävla.

Internationella simförbundet (Fina) är ett av få idrottsförbund som tillåter ryska och belarusiska idrottare att tävla som neutrala.

Sedan tidigare har det schweiziska och polska förbunden gått ut med samma varning.

”Vi har varit tydliga”

När TT når Svenska simförbundets förbundschef, Mikael Jansson, berättar han att Sverige har samma inställning som Schweiz, Polen och Tyskland.

– Vi har varit ganska tydliga från början och gjort ett gemensamt uttalande med övriga nordiska länder i de här frågorna. Just när det gäller bojkott så tror jag inte vi behöver gå så långt, jag hoppas Fina kommer att fatta ett beslut i linje med det europeiska simförbundet innan dess, säger han.

Vad säger du om de andra förbundens beslut att de kommer bojkotta?

– När vi tittar på Fina-arrangemang kommer även vi att göra det. Vi har haft det uppe på styrelsenivå redan. Vi har valt att inte gå ut med det ännu, vi behöver inte göra en större sak än vad det är. Vi tror att Fina kommer göra det inom kort.

Har satt press

Till skillnad från Fina har det europeiska simförbundet förbjudit ryska och belarusiska idrottare från sina tävlingar.

Varför går Sverige inte ut med ett offentligt uttalande för att sätta press på Fina?

– Vi har satt press på Fina i frågan, och jag tror beslutet kommer i närtid, säger Jansson.

– Beslutet (om bojkott) är fattat, men vi har valt att inte gå ut med det än. Men jag har full förståelse för de besluten som de andra förbunden har tagit.

Fina har däremot lämnat en dörr öppen för ett förbud mot ryska och belarusiska simmare ”om deras närvaro hotar idrottarnas säkerhet och välbefinnande eller utsätter tävlingsförandet för risk”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.