Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Sportens mest hatade” frias från sin avstängning

Storbråk på prispallen – Yang skäller ut honom
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: DE PAULA/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK / DE PAULA/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Sun Yang får tävla igen.

Den åtta år långa dopningsavstängning hävs efter ett nytt avslöjande.

Ordföranden i panelen som stängde av simstjärnan har uttryckt sig rasistiskt om kineser på Twitter.

Den kinesiske simstjärnan har bland annat tagit hem tre OS-guld och nio VM-guld. Trots utredning om dopingbrott har han ändå tillåts tävla i stora mästerskap och blev då omskriven som ”sportens mest hatade”.

I slutet av februari stängde Idrottens skiljedomstol Cas av Sun Yang för dopingbrott i åtta år. Enligt domen hade simmaren slagit sönder ett blodprov med en hammare.

– Det här är orättvist. Jag är oskyldig och jag kommer definitivt att överklaga den här domen, sade Sun Yang till nyhetsbyrån Xinhua, som ägs av den kinesiska staten, efter beskedet i februari.

Den långa avstängningen var ett glädjebesked för det svenska simlandslaget.

– Vi fick höra det mitt under ett träningspass och alla firade ordentligt. Han förtjänar åtta års avstängning, sade Sjöström till Dagens Nyheter.

Får tävla efter nya upptäckten

Men nu hävs domen, rapporterar New York Times. Bakom beslutet ligger inte någon ny fakta, utan ett avslöjande om panelen som utfärdade avstängningen. Ordförande Franco Frattini, tidigare italiensk utrikesminister, har uttryckt sig rasistiskt om kineser på Twitter i samband med djurrättsfrågor. Det var Sun Yang advokater som presenterade materialet och panelen bedöms inte längre vara opartisk i sin dom.

Beslutet innebär att Sun Yang får tävla igen.

Tv-tips: Får rött direkt efter vansinnestackling

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.