Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sorgen: ”Hon kommer aldrig att bli frisk igen”

Emma Igelström.
Foto: SVT
Emma Igelström
Foto: OLLE SPORRONG

Emma Igelström, 38, har hittat glädjen i idrottandet igen och satsar mot VM.

Samtidigt måste hon dra i handbromsen.

Med alldeles för mycket jobb och sjukdomsfall i familjen kom också varningssignalerna.

– Jag har förlikat mig med att mamma aldrig kommer bli frisk, säger hon.

Efter avslutad simkarriär har Emma Igelström sadlat om till idrottande under mer extrema former.

Hon har tidigare deltagit i Cykelvasan och Ironman och under hösten ställde hon upp i ”Ö till Ö” tillsammans med Bingo Rimér. Efter nästan 13 timmar tog de sig i mål – efter att ha avverkat 65 kilometer löpning och 10 kilometer simning i den stenhårda skärgårdsmiljön.

– Det var en utmaning på så många sätt. Framförallt att få Bingo i mål, men också tidsaspekten. Det är bland det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, inklusive alla simtävlingar, säger hon.

Men också jävligt? 

– Ja, men det är det som driver oss multisportare, att det är jävligt. Man måste vinna över det mentala, för man vet att det kommer göra ont. Och att man kommer att fundera på att bryta hundra gånger. Men nu var vi ju två, annars brukar det bara vara jag och mina tankar. 

Igelström fortsätter:

– Det betydde jättemycket att gå i mål, för jag har tvivlat lite på mig själv sista tiden med två brutna lopp. Jag har tyckt att det har varit så sjukt kul att tävla igen de sista åren och jag var mest rädd för att jag hade förlorat glädjen igen. Att jag aldrig skulle kunna hitta tillbaka. Så det var den största segern, att hitta glädjen igen.

Siktar på VM i Frankrike

I december åker hon till Bahrain för att genomföra Ironman 70.3. Tävlingen är en halva av den traditionella tävlingsformen innehållande 1,9 km simning, 90 km cykling och 21 kilometer (ett halvmaraton) löpning.

– Där skulle jag vilja kvala till VM som går i Nice nästa höst. Jag har precis börjat träna igen och det känns bra, sen är det alltid en utmaning att tävla på vintern. Men vi ska i väg och träna i Grekland nu i november. Annars blir det ganska många cykeltimmar inomhus, säger hon.

Samtidigt har hösten varit tung.

I början av oktober la Emma Igelström ut en text till sina 55 000 följare på Instagram med texten:

”Det har varit alldeles för mycket ett tag. Nu drar jag i handbromsen på många plan. Ni vet när roliga grejer blir måsten, när man prioriterar bort det man älskar att göra och när tårarna brinner bakom ögonlocken hela tiden. Jag är så glad att jag har personer runtomkring mig som säger till mig, som jag kan skratta med, som jag kan gråta med. Vet inte vad jag hade gjort utan er. Nu stannar jag upp, lyssnar på hjärtat och försöker hitta min balans där jag är just nu! För vad är allt värt i slutändan?”.

Mamman drabbad av cancer

Hon utvecklar:

– Jag har jobbat så mycket och det har varit svårt att få ihop allting. Jag har prioriterat bort saker som jag egentligen vill göra, som träning och att vara mer med familjen. Jag har lärt mig genom åren vad jag behöver göra för att dra i handbromsen. Jag är så medveten om min gräns och jag vill inte för något i världen gå över den.

Den största anledningen är dock att hennes mamma drabbats av cancer.

– Det är så klart en väldigt stor orsak till att det har varit tungt. Vi har förlikat oss med att mamma aldrig kommer bli frisk igen och det är alldeles för många i min närhet som har drabbats av den där sjukdomen, säger hon.

Är det självklart för dig att dela med dig av den här typen av saker på sociala medier?

– Jag tycker faktiskt att det är självklart. Det är så jäkla viktigt att vi pratar om det här. Instagramlivet är så himla glorifierat och det ser ut som att alla har det så himla bra hela tiden. Jag tycker att det är jäkligt viktigt att lyfta att livet är som det är. Det går upp och ner, säger Emma Igelström.

https://www.instagram.com/p/BouZ-SXBWpy/?hl=sv&taken-by=emmaigelstrom

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.