Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Som ett fångläger, det blir extremt mörkt inom mig”

Foto: TIM BRAKEMEIER / EPA DPA
Foto: ALI HAIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Danska simmare tvingades väga sig inför varandra.

Flera av dem utvecklade ätstörningar.

Nu berättar Sarah Sjöströms rival Jeanette Ottesen om skräckväldet i landslaget.

– Jag ser det som ett fångläger. När jag ser kön framför mig blir det extremt mörkt inom mig, säger hon i DR:s dokumentär. 

Den senaste tiden har vikthetsen inom idrotten aktualiserats.

Något som fick det norska skidförbundet att uppmana sina aktiva att vara försiktiga med vilka bilder de lägger ut på sina sociala medier.

– Vi har bett våra topputövare att göra ett medvetet val med tanke på att de är förebilder för en del yngre utövare, sa Brit Baldishol, utvecklingschef på norska skidförbundet.

I Danmark uppmärksammas nu den kultur som rådde i simlandslaget i mitten av 2000-talet. I en dokumentärserie, producerad av public service-kanalen DR, berättar en av sportens stora stjärnor om de skräckartade förhållandena.

Jeanette Ottesen, som har flertalet VM-medaljer och ett OS-brons i medley på sin meritlista, vittnar om en ritual där de aktiva tvingades väga sig inför varandra. Simförbundet larmades och 2005 förbjöds de offentliga vägningarna. Enligt dokumentären ska de dock ha pågått till så sent som 2012.

– Jag ser det som ett fångläger. När jag ser kön framför mig blir det extremt mörkt inom mig. Jag kommer ihåg hela situationen och hallen som ett extremt mörkt minne, säger Ottesen i dokumentären.

Jeanette Ottesen: ”Förlöjligande”

Det var i samband med ett nytt tränarteams inträde som det danska simlandslaget började fokusera allt mer på kosten. Enligt Jeanette Ottesen utvecklades en osund relation till mat och flera aktiva utvecklade ätstörningar.

Hon pekar ut den australiske tränaren Mark Regan, som ska ha fört anteckningar i en bok efter att ha förhört simmarna om vad de ätit.

– Han tyckte jag skulle väga under 69 kilo, och om jag vägde 70 blev han rasande och förhörde mig om vad jag ätit och gjort. Det var förlöjligande och så fel, en form av hjärntvätt, säger Ottesen.

Det danska simförbundet beklagar situationen.

– Det gör mig väldigt ledsen när jag hör dessa historier. Jag får helt enkelt lägga mig platt och be om ursäkt. Det har inte varit okej, säger danska simförbundsdirektören Pia Holmen Christensen i dokumentären.