Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöströms plan – för att ta guld under OS

Sarah Sjöström var nyligen med i ”Renées brygga” i TV4. Se ett utdrag ur programmet här. Hela avsnittet finns på TV4 Play.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Fem tävlingar och ett mästerskap.

Det är upplägget som ska ge Sarah Sjöström guldform till OS i Tokyo.

– Det känns som att jag har en väldigt bra plan, säger hon.

Sveriges största OS-guldhopp gör sin årsdebut i dag i Luxemburg där hon under veckoslutet tävlar i Euro Meet.

Hon startar i fem grenar på tre dagar och kommer till tävlingen direkt från ett träningsläger i Sydafrika.

– Visst är jag lite sliten, men på en bra nivå. Jag känner mig redo fysiskt och mentalt, säger 26-åringen.

Hon hoppas kunna simma snabbt, men ännu viktigare är att tekniken stämmer.

– Det vore skönt att komma härifrån med snabba tider, men framför allt kommer jag att kolla på tekniska detaljer som antal armtag, hur långt jag kommer på varje armtag och om vändningen sitter bättre i fjärilen, säger hon.

Planen för guldform

Sjöström tog en OS-medalj av varje valör med guldet på favoritdistansen 100 meter fjäril som höjdpunkt i Rio de Janeiro 2016.

När OS i Tokyo startar 24 juli ska Sjöström vara i sin bästa form i karriären.

Bland annat genom att skruva upp tävlandet ju närmare OS hon kommer.

Efter starten i Luxemburg blir februari en träningsmånad. I mars simmar hon en tävling i Marseille, i april väntar hemmatävlingen Swim Open i Stockholm. Sedan står EM i Budapest på programmet i maj och i juni blir det tre tävlingar, Mare Nostrum-serien i Monaco och Canet och Sette Colli i Rom i slutet av juni.

– Så är planen nu. Det känns väldigt bra att ha den klar så tidigt och det är en bra spridning på tävlingarna, säger hon.

Utvecklande år

Sedan Rio har Sjöström dominerat stort i simvärlden. I fjol skrev hon historia och blev första kvinna genom tiderna som tog fem individuella medaljer i ett och samma VM, ett guld, två silver och två brons.

Eftersom 50 meter fjäril inte är en OS-gren har hon fyra potentiella medaljgrenar i Tokyo, 100 meter fjäril och 50, 100 och 200 meter fritt.

En annan höjdpunkt i fjol var att Sarah Sjöström blev bästa simmare i nya ISL-serien där hon förde sitt lag Energy Standard till seger.

– Det var ett bra år, jag håller en hög nivå fortfarande. Jag fick otroligt bra jobb gjort på träningen, det blev fem medaljer i VM och det var häftigt att vi startade ISL.

– Det var mycket nytt, både att simma så många grenar på VM och så ISL. Det är utvecklande. Det kommer att hjälpa mig att bli ännu bättre under 2020, säger hon.

 

LÄS MER: Det hände på 1970-talet – alla delar från SportExpressens nostalgiserie 

LÄS MER: Det hände på 1980-talet – alla delar från SportExpressens nostalgiserie

LÄS MER: Det hände på 1990-talet – alla delar från SportExpressens nostalgiserie

”Vi hade lite otur med vädret kan man säga”

Sarah Sjöström brukar alltid vinterladda i Sydafrika. Inför säsongen 2018 var Expressens Torbjörn Selander med när Sjöström skulle bestiga Taffelberget. Så här såg det ut då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.