Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sarahs plan – att fly Sverige: "Drömliv"

Sarah Sjöström i Sydafrika. Bor på vingården De Zalze i Stellenbosch utanför Kapstaden. Foto: / TORBJÖRN SELANDER
Sarah Sjöström i Sydafrika. Bor på vingården De Zalze i Stellenbosch utanför Kapstaden. En liten pool är mycket mer svalkande än träning. De sker i den stora bassängen på träningscentrat, men några vändningar blir det i minipoolen.Foto: / TORBJÖRN SELANDER
Sarah Sjöström i Sydafrika. Med äventyraren Aron Andersson på toppen av Taffelberget efter en regnig och blåsig klättring på nyårsafton. Foto: / TORBJÖRN SELANDER

KAPSTADEN/STELLENBOSCH. Sarah Sjöström kan vinna sitt tredje Jerringpris på Idrottsgalan. 

I en exklusiv intervju med SportExpressen berättar hon om prispengarna, framtiden och fjolårets framgång:

– Det är först nu jag börjar slå igenom internationellt, vilket känns riktigt häftigt, säger Sjöström.

Regnet vräker ner. Det blåser hårda vindar. Sarah Sjöström och pojkvännen Johan de Jong Skierus klättrar upp för Taffelberget i Sydafrika. När de når toppen tilltar vinden. Planen, att simma i en lerig damm, blir till slut ogenomförbar. Solen sken i Kirstenbosch botaniska trädgård där klättringen började, men efter en kilometer uppför bergssidan i den berömda Skeleton Gorge-ravinen så var vädret helt annorlunda. Hely Hutchinsondammen på 1 000 meters höjd var höljd i regnstormsdimma.

– Jag vågade inte. Det var lite läskigt att hoppa i där uppe, det var sjukaste stormen. Det bara blåste och blåste, vi stod och väntade på att det skulle lägga sig lite och vi fick någon sekund när det var vindstilla men sedan började det blåsa på igen, säger Sarah Sjöström. 

"Det är ju farligt"

Halvvägs upp på berget försämrades vädret. Utflykten blev därför mer dramatisk än Sjöström hade tänkt. På nyårsdagen dog två klättrare på Taffelberget, den tragiska nyheten nådde Sarah som inser farligheterna.

– Det är många som underskattar hur svårt det är, det gäller att ha rätt utrustning och ha respekt när man hikar här. Man ska ju vara försiktig. Sen så gjorde de som dog något extremt, de repklättrade och det är ju en extra stor risk. Det är läskigt, det hände väl samma dag som vi klättrade, eller dagen efter.

– Det är ju farligt, jag är extremt försiktig, jag vill inte ens stuka en fot.

När den svenska vintern kom valde Sarah Sjöström att flytta söderut. Liksom i fjol tillbringar hon delar av träningssäsongen tillsammans med sin träningsgrupp i Sydafrika.

– Jag trivs jättebra i Stockholm, men varje gång jag kommer hit tänker jag: ”Varför bor jag inte här”. Jag längtar sällan hem när jag är här. 

Sjöström: "2017 var verkligen över förväntan"

Under sin tid i Sydafrika bor Sarah Sjöström på vingården De Zalze i Stellenbosch. Huset har en mindre pool, en stor terrass och ett biljardbord på markplan. Här spenderas mycket av den träningsfria tiden. Det lyxiga huset har sex sovrum och förutom med Johan så delar hon det med hans föräldrar och hennes manager Daniel Wessfeldt.

– Vi går och äter på olika restauranger, sedan har det blivit en hel del häng i huset och mycket vila. Tiden bara går. Jag njuter av solen, träffar kompisar, spelar lite biljard och grillar. 

Sarah Sjöström sitter bland vinrankorna utanför huset. Hon njuter av värmen, och blickar tillbaka på ett framgångsrikt år.

– 2017 var verkligen över förväntan. Jag hade aldrig kunnat förvänta mig ett sådant år som jag fick. I somras kände jag att jag började komma i riktig bra form och väl på VM i Budapest gick det hur bra som helst. Där började världsrekordåret, sedan fortsatte jag prestera på världscupen med massor med världsrekord och segern på världscupen för första gången. Det var ett riktigt bra år. 

Varför gick det så bra för dig i fjol?

– Jag tror det beror på återhämtningen jag fick efter OS och tränarbytet gjorde att jag tog ett steg till. Sedan har jag tagit över en hel del ansvar över min egen tävlingsplanering. Nu får jag får välja lite själv vilket gör att det känns lite roligare. 

Sarah Sjöström utsågs till Europas bästa kvinnliga idrottare förra året, och dessutom världens bästa simmerska. Hon vann tre guld på VM i Budapest och slog en rad världsrekord under året. Dessutom vann hon den totala världscupen. Resultat som gav eko utanför Sverige. 

– Jag har gjort tre OS och ett antal mästerskap men det är först nu jag börjar slå igenom internationellt också, vilket känns riktigt häftigt. Jag är stolt över det. 

"Börjat spara inför framtiden"

Med framgången har även sparkontot växt. Men Sjöström har inte alltid tjänat pengar på sin idrott.  

– Grejen med simning är att det verkligen gäller att prestera på bästa möjliga nivå för att kunna tjäna pengar. Det är inte så att man kan vinna ett SM- eller ett EM-guld och tjäna pengar. Utan det gäller att man presterar under en väldigt lång tid och vinner väldigt många medaljer och kanske slår världsrekord. 

Hur investerar du dina pengar?

– Det är inte förrän de senaste tre-fyra åren som jag har börjat tjäna pengar som jag kan spara och investera. Innan har jag behövt använda det på en gång, men nu har jag kunnat börja spara lite mer inför framtiden. Jag har en lägenhet i Stockholm, så det går mycket pengar till det just nu. 

Sarah Sjöström i Sydafrika. Med äventyraren Aron Andersson på toppen av Taffelberget efter en regnig och blåsig klättring på nyårsafton. Foto: / Torbjörn Selander

Sarah Sjöström har ett eget företag där hon fakturerar sponsorer och tävlingsarrangörer. 

– Jag har rådgivare som håller stenkoll på min ekonomi. 

Trots fjolårets framgång finns det detaljer Sarah Sjöström vill förbättra. I minipoolen i Stellenboschs vinland simmar hon för bilderna men upptäcker snart att den femmeters svalkande poolen faktiskt funkar även för att träna vändningar, bara om det blir ett enda simtag innan nästa vändning. Efteråt värmer hon sig framför flammorna i grillen som ska laga middagen senare. 

– Jag har mycket att utveckla, jag är inte en komplett simmare än. Starter, vändningar och målgångar sitter sällan varje gång. Sedan vill jag bli starkare, det är ett långt projekt som inte görs över en natt. Så det kommer nog gå snabbare i framtiden, framför allt i frisim. 

Problem med ryggen: "Kan inte ligga på 100 procent"

Men framgång sliter. Ländryggen smärtar efter utflykten till Taffelberget. 

– Jag har haft problem de senaste två-tre åren, men jag har fått bra hjälp och vilar när det börjar göra ont. Jag är väldigt bra på att vila när jag känner att jag behöver det. Jag har blivit bra på att känna av när jag ska pusha på och när jag ska pressa mig. Det gäller att hitta en balans. Man kan inte ligga på hundra procent hela tiden om man vill hålla under en längre tid. 

2018 kommer att vara något av ett mellanår för Sarah Sjöström. Planen nu är att bygga upp kroppen inför nästa års VM och OS i Tokyo 2020. 

24 år gammal har Sjöström möjlighet att förlänga sin karriär med flera år. Men tankarna om en framtid utan simningen finns redan nu:

– Drömlivet är kanske att kunna bo i Sydafrika på vinterhalvåret och vara i Sverige resten av tiden, det skulle nog vara det skönaste. Jag är väldigt frusen av mig, jag gillar inte slask och blött och kallt överallt. 

Sarah Sjöström reser sig upp. Solen bränner. Det blir en kort promenad bland vinrankorna. 

– Vinet är också en av anledningarna till att komma tillbaka.

Hur mycket vin kan man dricka som elitidrottare?

– Man dricker lite mest för att testa olika druvor, lite vinprovning. 

Sarah Sjöström berättar om det sociala livet i Kapstaden. Hon umgås mycket med de sydafrikanska OS-mästarna Chad le Clos och Cameron van der Burgh. Det blev julbord med den senare, han hade tagit in en Michelinkock som gjorde julmaten.

Sarah Sjöström fick Jerringpriset på Idrottsgalan 2016.Foto: SVEN LINDWALL

– Det skadar inte att ha två hem och fly vintern i Sverige är inte helt tokigt. Men jag kan inte vara borta för länge från träningen hemma i Stockholm heller. 

Sjöström om Jerringpriset

När Idrottsgalan drar i gång på måndagskvällen kommer Sarah Sjöström att finnas på plats. Hon åker direkt från Kapstaden till Stockholm. Bragdguldet hon tilldelades i höstas kommer då att delas ut. Samtidigt är Sjöström en av de kvarvarande kandidaterna till 2017 års Jerringpris. 

– Jerringpriset är något som värmer extra eftersom det är folkets pris. Det har jag fått två gånger tidigare, säger Sjöström. 

En del menade att Sjöström skulle ha vunnit Jerringpriset även i fjol, men då fick hon se sig slagen av hoppryttaren Peder Fredricson. Men någon röstkupp var det inte, enligt Sjöström. 

– Jag tror simfolket också är bra på att rösta eftersom jag vunnit två gånger. Det är den som får flest röster som ska vinna Jerringpriset. Det är folkets favorit och svårt att jämföra hela tiden. 

– Och jag kan inte vinna Jerringpriset varje år, säger Sjöström och ler. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.