Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöström slår tillbaka i TV4 efter sågningen

Sarah Sjöström i Nyhetsmorgon.
Foto: TV4
Sarah Sjöström under OS i Rio de Janeiro 2016.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Tommy Söderström.
Foto: © BILDBYRÅN

Sarah Sjöström öppnade för att avstå OS i framtiden av ekonomiska skäl.

Ett uttalande som hockeylegendaren Tommy Söderström reagerade starkt på.

Nu svarar simstjärnan på kritiken.

– Det är många som inte ens har råd att leva när deras karriärer är över, säger hon i Nyhetsmorgon.

I en intervju med Dagens Nyheter riktade Sarah Sjöström, 26, nyligen kritik mot IOK, Internationella olympiska kommittén.

Samtidigt öppnade den svenska OS-hjälten för att i framtiden stå över OS-deltagande för att i stället prioritera den mer penningstinna International Swimming League i framtiden. 

– Jag inser att det är kontroversiellt att säga att jag kan komma att prioritera en liga med mycket prispengar före OS. Men att vara idrottare är mitt yrke, inte en hobby. Om andra tjänar pengar på det jag gör, varför ska jag då inte få en del av det, sa Sjöström till tidningen.

Ett OS genererar miljardintäkter och en del av Sjöströms kritik var att IOK inte delar ut större prispengar till utövarna.

– Ett OS genererar galet mycket pengar, men väldigt lite kommer oss idrottare till del. Jag tycker alla idrottare som satsar mot OS ska få bättre ekonomisk hjälp på vägen dit.

Söderström: ”Girigheten har fått ett ansikte”

Intervjun rörde upp känslor hos den förre Tre Kronor-målvakten Tommy Söderström, som reagerade starkt på uttalandet. På Twitter skrev han att ”girigheten hade fått ett ansikte” och ”OS för mig handlar om äran/glädjen att representera sitt land. OS är det finaste en idrottare kan va med i så för min del kan Sarah stanna hemma om prispengar är en faktor för henne...”.

När SportExpressen nådde Söderström utvecklade han:

– Jag står till hundra procent för det jag skriver. OS är det renaste som finns inom idrotten eftersom man tävlar för sitt land. Om du inte vill representera ditt land – stanna hemma då, säger han.

Men Sjöströms poäng är väl också att utövarna ska få en större del av de stora pengar som OS genererar?

– Där kan jag förstå vad hon menar. Men hon får ju bidrag från SOK när hon åker till OS, så det är väl inga konstigheter. Men att hon vill ha prispengar i ett OS är helt förkastligt. Jag tycker det ska vara annat som driver en när man representerar landslaget.

Sarah Sjöströms svar efter kritiken

Under fredagen gästade Sarah Sjöström TV4:s Nyhetsmorgon, och bemötte kritiken från Söderström.

– Det jag sa var att jag ville att det skulle ske en förändring. De som ställer upp för sitt land ska få någon form av prispeng. Sanningen för många idrottare är att de jobbar gratis för det här. Det är inte så att jag kräver att jag ska få vinna massa prispengar. Jag har sett många simmare som simmat på OS men som inte ens har råd att leva när de är klara med sina karriärer. Det kostar att hålla på med idrott och om du tar dig hela vägen till ett OS så borde du få någon form av bonus, säger hon.

Sjöström fortsätter:

– Det finns många andra som tjänar pengar på idrottarna. Det är många som inte förstår att det här är ett jobb för många. Det finns många som jobbar hårdare än mig och kanske aldrig når medaljerna. Om du precis missar finalen i ett mästerskap så tjänar du inga pengar alls.

Frågan är om det ens blir något OS i Tokyo i slutet av juli.

Med anledning av coronavirusets spridning har det öppnats för att flytta fram spelen.

– Jag vet inte om det blir av eller när det blir av ... man får bara köra på. Det här är ju en helt ny situation för oss alla, säger Sarah Sjöström i TV4.

På frågan om hon själv är rädd för att bli smittad av viruset svarar hon:

– Jag klarar mig säkert om jag får det. Men det finns folk i min närhet som inte hade klarat det lika bra. Sen reser jag ingenting just nu utan stannar i Stockholm och isolerar mig så mycket jag bara kan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.