Sarah Sjöström köper sin andra frukost för dagen, hon gör det på sitt stamfik i närheten av där hon bor i Stockholm.
– Jag försöker stötta dem lite extra nu, det är ett tufft läge för många kaféer och restauranger nu.
Klockan är strax efter tio och Sarah Sjöström har innan vi ses genomfört ett träningspass på Eriksdalsbadet.
Det skulle kunna vara ett helt vanligt träningsupplägg inför ett mästerskap, men efter att beskedet om att OS skjuts upp ett år på grund av corona-viruset förändrades Sarah Sjöströms vardag helt.
– Det här är det längsta som jag har varit hemma i Stockholm på jag vet inte hur länge som helst.
Simtävling efter simtävling ställdes in, och till slut kom beskedet att även OS flyttas fram.
– Jag blev inte alls förvånad. Min pojkväns mamma jobbade som epidemiolog innan hon blev pensionär. Så hon hade egentligen förberett mig på det här, hon nämnde det faktiskt redan i januari att det att det högst sannolikt inte skulle bli något OS i sommar.
Hon skulle precis inleda den sista träningscykeln inför OS när beskedet kom. Och i stället för påbörja den sista träningsperioden inför OS blev upplägget ett annat.
– Jag tränar ändå men jag tränar väldigt mycket mindre än jag skulle ha gjort om OS varit i sommar. Nu simtränar jag varje morgon men resten av dagen gör jag lite vad jag vill. Ibland innebär det ett träningspass till, men jag kan också göra något helt annat. Som att spela tv-spel, jag köpte ett nytt för ett tag sedan och det är ett bra sätt att fördriva tid på.
Sjöström: ”Öst runt som en dåre i flera år”
Satsningen har pågått i flera år, och det var nu i juli som Sarah Sjöström skulle vara som bäst. Hon tar ändå flytten av OS, och att alla tävlingar fram till dess ställts in, med ro.
– Jag tror att jag hade varit mer besviken om jag hade varit 18–19 år om massa tävlingar hade blivit inställda. Nu känns det inte lika jobbigt, jag får passa på att vila. Det kanske jag har behövt länge, men inte hunnit med.
– Jag har öst runt som en dåre i flera, flera år så det här är första gången som jag bara är hemma och får landa och ta det lite lugnt. Och jag kan verkligen uppskatta det, även om jag älskar att tävla.
– På något sätt tror jag att det är många idrottare kommer att komma tillbaka bättre än någonsin efter det här. Många som har varit övertränade under en lång tid tvingas vila nu, vilket gör att jag tror de kan komma tillbaka riktigt, riktigt bra.
Men för att fortfarande få någon form av tävlingsmoment så har Sarah Sjöström och de andra simmarna i hennes grupp haft ”låtsastävlingar” i Eriksdalsbadet i Stockholm.
– Vi i Sverige har ju fortfarande möjligheten att simma eftersom att alla badhus är öppna, och då passar vi på att köra lite tävlingsform ibland. Det är viktigt för mig.
Startsignal, riktiga heat och tidsschema, allt för att få det så tävlingslikt som möjligt.
– Jag gjorde inga supertider, men det gick helt okej. Hade det varit en riktig tävling hade jag kanske kunna simma en sekund snabbare på varje gren.
Sarah Sjöström kom sist i ”tävlingen”
Ett av momenten under låtsastävlingarna var att komma så nära sitt eget personbästa som möjligt. Men då gick det sämre för Sjöström.
– Jag kom ganska överlägset sist, däremot var det några som slog juniorrekord och ”persade”. Vi har några riktigt duktiga killar i gruppen nu.
26-åriga Sarah Sjöström har gjort tre OS under sin karriär, senast i Rio för snart fyra år sedan blev det ett guld, ett silver och ett brons.
Men några medaljmål inför OS i Tokyo hade Sjöström dock inte satt upp.
– Jag brukar sällan säga så, att ”de här medaljerna ska jag vinna”. Men det fanns ett riktigt högt mål på OS, det fanns det. Jag har tränat otroligt bra nu under två och ett halvt år nu. Och verkligen pressat mig och känt att jag har blivit bättre och bättre på träning.
– Jag har inte sett att kroppen har svarat riktigt på det än på tävling, men då har jag bara tänkte på att det släpper kanske i juli på OS. Men nu får man försöka avvakta och få det att släppa nästa år i stället.
OS i Tokyo kan dock bli Sarah Sjöströms sista OS.
– Jag räknar inte min karriär i hur många OS till jag ska göra. OS är en superhäftig tävling, med det börjar komma nya tävlingar som kanske blir mer intressanta för framtiden.
Skulle OS i Tokyo kunna vara ditt sista OS?
– Det kan bli så, men man vet aldrig. 50 fjärilsim finns tillexempel inte på OS, men vem vet, jag kanske ändrar mig om det skulle finnas på OS-programmet 2024.
– Då kanske jag skulle kunna åka och simma 50 frisim och 50 fjäril, men det blir nog inte 100 fjäril. Den träningen jag måste göra för 100 fjäril den är riktigt tuff.
Sarah Sjöström kan göra sitt sista OS i Tokyo
Anledningen att Sarah Sjöström, som inte ser något slut på sin karriär, skulle kunna komma välja bort OS är nya International Swimming League, ISL, där det finns gott om prispengar.
– Simningen är mitt jobb, och det är klart att jag måste tänka ekonomiskt också. Om ISL blir riktigt stort är det möjligt att jag prioriterar det, jag är ambassadör för ISL dessutom så det är klart att jag hellre väljer en sådan tävling i så fall.
– Det som är bra med ISL är också att du inte behöver vinna för att tjäna pengar. Se som nu, 320 simmare får lön av dem fram till OS trots att det inte är några tävlingar. Även om det inte är några stora pengar (15 000 kronor i månaden) så är det väldigt viktigt för sporten. Det finns de som tränar lika mycket som jag gör men som kanske aldrig lyckas nå hela vägen fram och ta en medalj. Det är tufft för dem, men där är ISL bra.
– På OS måste du vinna och sedan förlita dig på att du har ett bra sponsorkontrakt. Det finns inga prispengar alls på ett OS. Det är det som många kanske inte förstår, men det är noll kronor. Vinner du ett OS-guld så får du ingenting av IOK. Och det tror jag att många missuppfattar.
Att Sarah Sjöström redan gjort tre OS och tagit flera medaljer spelar också in.
– Jag hade hundra procent inte resonerat så här om jag inte hade tagit ett OS-guld. Nu är det en annan sak. Har man sina OS-medaljer är det lättare att kolla på andra tävlingar.