Sarah Sjöström vinner EM-guld på 50 meter fritt

Sarah Sjöström jublar efter EM-guldet på 50 meter frisim.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström har gjort det igen.

Det blev ett nytt guld för den svenska stjärnan på EM i Rom – den här gången på distansen 50 meter frisim.

– Helt fantastiskt, verkligen. Det känns så kul att kunna hålla den här progressionen som jag ville göra under tävlingen, säger Sjöström till SVT.

Det är Sjöströms 45 mästerskapsguld i karriären.

Vi alla kan historien vid det här laget. Sarah Sjöström har dominerat simsporten i drygt snart 15 år, sedan hon som 14-åring simmade hem ett EM-guld på 100 meter fjärilsim.

I halva sitt liv har Sjöström simmat hem medalj efter medalj, och nu var det dags igen för 28-åringen. Publiken i Rom har redan fått se Sjöström simma hem ett överlägset guld i 50 meter fjärilsim och ett EM-brons i lagkappen på 4x100 meter frisim.

Nu skulle hon ge sig ut på distansen 50 meter frisim – och jakten på mästerskapsguld nummer 45. Sjöström klev upp på avstampspallen med världsrekord, Europarekord och EM-rekordet på distansen.

Sjöström kopplade greppet redan från start och guldet var ett faktum.

– Hon är så himla stabil på de här simningarna under 24 sekunder, säger experten Lars Frölander i SVT:s sändning.

Med tiden 23,91 kunde ingen mäta sig med den svenska giganten. Även under VM tidigare i sommar simmade Sjöström under 24 sekunder, men det är tisdagens lopp som hon är mest nöjd med.

– Det var mycket mer avslappnad simning nu. Jag vågade lita på mina styrkor. Jag tänkte att jag bara skulle fokusera på mig själv och simma med långa armtag, säger en glad Sjöström till SVT efter guldet. 

På frågan om hur Sjöström ska fira sin 88:e mästerskapsmedalj är hon bestämd:

– Man går ut och äter en god middag i Italien. 

TV: Sanningen bakom björnklippet med Sarah Sjöström

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.