Sarah Sjöström vinner EM-guld i Rom

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström tog EM-guld i Rom. 

På prisceremonin förvånades hon av arrangörens drag. 

– Det var häftigt, säger hon till SVT.

Sjöström var kvickt i väg från startpallen och var snabbt uppe i ledningen i finalen på 50 meter fjäril. 

Det var egentligen aldrig något snack – redan tidigt i loppet stod det klart att Sjöström gick mot ett solklart EM-guld. Svenskan tog en överlägsen seger på den imponerande tiden 24,96. 

Sjöström har världsrekordet på distansen (24,43) och är den enda simmaren genom tiderna som gått under 25 sekunder. 

Guldet är Sjöströms 15:e i EM-sammanhang. Totalt har hon tagit 44 mästerskapsguld. 

– Makalös karriär, säger kommentatorn Niklas Nord i SVT. 

Sjöströms förvåning på pallen

Finalens andra svenska, Louise Hansson, slutade femma. Loppet simmades i Rom, på samma arena där Sjöström tog sitt första VM-guld som 15-åring.

– Det kändes helt fantastiskt, man fick lite deja vu-känsla. Det var häftigt att stå på prispallen, jag tror aldrig de spelat nationalsången så lång tid. Jag såg mamma och pappa där så det var häftigt, säger Sjöström till SVT

– Jag har jobbat hårt med sprint på fjäril och frisim. Kul att jag håller i trenden att jag ska vara som snabbast när det gäller som mest i final. Jag får till alla detaljer som behövs när det gäller. 

Någon timme senare tog Sjöström kvällens andra medalj, när hon tillsammans med Louise Hansson, Sara Junevik och Sofia Åstedt tog silver på 4x100 meter fritt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.