Sarah Sjöström väljer bort flera grenar på sim-EM

Sarah Sjöström har ändrat sitt upplägg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Fyra mästerskap på tio månader är mycket.

Även för en sådan som Sarah Sjöström.

– Det har inte varit lätt att göra det jag har gjort. Det kanske ser lätt ut, säger Sjöström, som väljer att avstå flera grenar på EM som börjar i dag.

Sex medaljer på kortbane-EM i Kazan, fyra på kortbane-VM i Abu Dhabi, tre på långbane-VM i Budapest.

Det är inte alltså en hel karriär som beskrivs – utan Sarah Sjöströms senaste 282 dagar.

När hon nu går in i sitt fjärde mästerskap på tio månader, EM i Rom, har hon lättat på gasen. 

– Det är ovanligt med två stora mästerskap på en sommar och jag har tävlat mycket sedan OS i Tokyo. Det tar mycket på krafterna både mentalt och psykiskt, säger hon.

Den här gången väljer 28-åringen därför att stå över grenarna 100 meter fritt och 100 meter fjäril, två annars starka grenar för Sjöström som högst troligt hade gjort upp om medaljerna i båda.

Sjöström: ”Det är ett tufft program”

Svenskar som följt Sjöström under hennes karriär, sedan hon gjorde mästerskapsdebut redan som 14-åring 2008, har länge varit bortskämda med att hon ställer upp i allt – och vinner det mesta.

– Det har inte varit lätt att göra det jag har gjort, att ställa upp på så många grenar. Det kanske ser lätt ut, men det går inte att göra så hela tiden. Alla sa att jag ”bara” körde tre grenar på VM och nu är det att jag ”bara” kör två grenar på EM. Men det är ändå ett tufft program.

– Jag själv vet att jag fortfarande hade kunnat köra två grenar till och simma väldigt bra. Det är inte så att jag inte ställer upp för att jag inte kan vinna. Men allt har kommit lite på en gång och jag väljer att ta det lugnt, säger hon vidare.

Öppnar för att välja bort VM

Viljan att anpassa sig i sitt upplägg pekar Sjöström ut som en nyckel till att hon ska fortsätta på samma nivå.

– Jag var här för 13 år sedan och körde VM, nu är jag här på EM. Och jag har varit på toppen sedan dess. Anledningen till att jag orkat hålla på är variation.

Och innan 2022 blir 2023 ska det hinnas med ett mästerskap till.

Den 13 december börjar kortbane-VM i Melbourne, Australien.

Sarah Sjöström har inte bestämt sig om hon kommer vara där än.

– Det är ganska långt att resa till Melbourne, det skulle vara det som stoppar mig om något från att åka på VM. Jag har bara missat ett mästerskap under alla år, och kortbane-VM har jag ofta valt att prioritera bort. Om det är något jag hoppat över är det just det.TV: Sjöström: ”Funderade på att ta ett uppehåll”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.