Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sarah Sjöström springer Lidingöloppet

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Efter ett högintensivt tävlingsår har Sarah Sjöström, 29, lämnat bassängen för löparspåret. 

I dag ska hon springa Lidingöloppet – ett avbrott från den vanliga simträningen som välkomnas av förbundskapten Martina Aronsson. 

– Hade hon varit 18 eller 20 år hade hon inte fått göra detta, men nu är det viktigt att Sarah får göra saker som får henne att känna lust. 

Det var länge extremt tveksamt om Sarah Sjöström skulle kunna delta på OS i Tokyo sommaren 2021. En armbågsfraktur såg ut att döda OS-drömmen, men mot alla odds kämpade sig Sjöström tillbaka och krönte mästerskapet med en silvermedalj på 50 meter fritt. 

Därefter har Sjöström varit tillbaka i full form. 

Kolla bara in medaljskörden för de senaste fyra mästerskapen: 

Sex medaljer (fyra guld) på kortbane-EM i Kazan

Sju medaljer (tre guld) på kortbane-VM i Abu Dhabi

Tre medaljer (två guld) på långbane-VM i Budapest

Fyra medaljer (tre guld) på långbane-EM i Rom. 

Succé, förstås – men det intensiva tävlandet har kostat. I januari i år berättade Sjöström att hon ”nästan var utbränd” efter OS-året.

– Jag funderade absolut på det, att göra ett uppehåll. Jag valde i stället att pausa några veckor här och där när jag kände att jag behövde det.

I somras öppnade den svenska simdrottningen dessutom för att avstå kortbane-VM i Melbourne nästa år. 

Sarah Sjöström ska springa Lidingöloppet

Trots det ska hon i dag tävla på nytt. Men inte i simning. I stället står 29-åringen till start i Lidingöloppet. 

Förbundskapten Martin Aronsson berättar att Sjöström har mer än simförbundets välsignelse att ägna sig åt löpningen ett tag, de uppmuntrar det. 

– Rehabiliteringen efter OS måste ha varit väldigt kostsam för henne både fysiskt och mentalt. Så när hon gick på ledighet nu (efter EM i Rom) kände hon att hon behövde vara ledig och träna på det som ger henne energi och lust. Det är ett beslut hon tagit med sina tränare och Johan Wallberg (test och utvecklingsansvarig på förbundet) som vi stöttar fullt ut, säger hon. 

– Vi vill ha Sarah på OS i Paris 2024 och förhoppningsvis ett OS till. Så nu är det viktigt för henne att ha en höst där hon får en bra balans till när hon kommer tillbaka. 

”Det hade inte vara samma sak för tio år sedan”

Det spelar roll i sammanhanget att det är just Sarah Sjöström som tar det här beslutet. Och att det är Sjöström med alla de meriter som hon har. 

– Vi hade inte resonerat på samma sätt med en 18,20 eller 22-åring. Men Sarah har gjort olympiader sedan 2008, så hon måste vara kapten på den här båten och vi andra får supporta. Det hade inte varit samma sak för tio år sedan, då hade hon inte fått göra det här. Men nu gäller det att få henne att trivas med detta. Hon älskar simlivet, men för att hon ska orka med träningsmängden som krävs år ut och år in måste vi vara smarta. 

Det finns ingen risk att hon tappar i simning om hon tränar på en annan sport? 

– Hon har gjort den stora volymträningen som behövs i sin karriär. Skulle hon göra det inför ett stort mästerskap, då skulle det vara en annan sak, men inte inför en ny säsong så här. 

Aronsson tar en paus och fortsätter:

– Men efter årsskiftet så påbörjas arbetet inför OS i Paris 2024, så då är det dags att ställa om fokus. 

Då ska hon tillbaka i plurret igen? 

– Exakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.