Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sarah Sjöström smäll – tappade fem miljoner

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Sportsligt var 2020 en rejäl besvikelse för Sarah Sjöström, 27.

Affärsmässigt gick det inte mycket bättre – intäkterna i hennes bolag sjönk med fem miljoner kronor.

Och i vintras kom nästa smäll: En armbågsfraktur.

Pandemiåret 2020 var inget roligt år för idrotten. Föreningar och arrangörer har haft det tufft. För att inte tala om sportens mest lysande stjärnor. 

Det syns inte minst hos Sveriges OS-hopp Sarah Sjöström.

Under en rad år har simstjärnans bolag Sarah Sjöström Promotion AB varit en kassako med höga intäkter och goda vinster.

2019 omsatte hennes bolag 10,1 miljoner kronor och gjorde ett resultat efter finansnetto på strålande 9,1 miljoner.

Och så kom fjolåret som ställde hela världen på ända.

Backade fem miljoner

Det kan kännas krasst att ställa en välbetald idrottsstjärnas inkomster mot den humanitära katastrof som världen gått igenom. Ändå illustrerar det vad många sportprofiler fått erfara.

I Sarah Sjöströms fall blev fjolårets omsättning i bolaget 5,3 miljoner kronor, ett intäktsbortfall på nästan fem miljoner eller nära hälften jämfört med föregående år. 

Resultat efter finansnetto sjönk från 9,1 miljoner kronor till 2,6 miljoner.

I bolagets förvaltningsberättelse står: 

”Spridningen av coronaviruset har haft stor påverkan på företagets verksamhet. Tävlingar och OS har blivit inställda, vilket medfört att intäkterna har minskat under 2020. Styrelsen följer aktivt utvecklingen för att utvärdera eventuella effekter av Covid-19.”

Sarah Sjöström tillåter sig ändå en utdelning på 435 000 kronor. 

Det har hon råd med. Det egna kapitalet – skillnaden mellan tillgångar och skulder – uppgår till 18,3 miljoner kronor. 

Halkar på isfläck

Det senaste året har inte bara inneburit ekonomiska motgångar. I början av 2021 drabbades simstjärnan av en rejäl smäll som fortfarande oroar inför OS i Tokyo.

Lördagen den 6 februari simmade hon 50 meter fritt i en träningstävling i Eriksdalsbadet på topptiden 24.07. Ett formbesked – stjärnan kommer bli att räkna med i sommarens OS.

Några timmar senare var allt förändrat.

Sjöström halkade på en isfläck, slog i höger armbåge och på S:t Görans sjukhus visade röntgenbilder en fraktur. 

”Tog ganska hårt”

Två dagar senare opererades 27-åringen och efteråt berättade simlandslagets läkare René Tour att alla är nöjda med hur armbågsknölen är på plats. 

– Jag blev riktigt, riktigt ledsen när jag fick beskedet att det var en fraktur. Det tog ganska hårt på mig. Särskilt när de sa att jag skulle opereras. Då förstod jag att det här skulle ta ett tag, säger Sjöström till DN en vecka efter operationen.

I mars och april stegrades träningen successivt. Till en början fick hon inte använda den skadade högerarmen i vattnet. Träningsplanen fungerar, Sjöström slipper bakslag, och hon bestämmer att tävlingscomebacken ska ske 1-2 juni i franska Canet.

Glädjande comeback i Frankrike

Comebacken gav de svar teamet ville ha. Sjöström blir trea på 50 och 100 meter frisim och även om tiderna inte är hennes bästa i karriären, är Sjöström positiv.

– Det känns som att det är en evighet kvar tills jag är tillbaka på världsrekordtider. Det gick lite tyngre än i morse (försöken) men jag är extremt nöjd med min comeback även på 100 frisim, säger hon till Svenska simförbundet efter finalen på 50 meter fritt.

Hon fortsätter:

– Jag hoppas på mer speed under den kommande månaden. Men jag gick för fullt, och känner att jag behöver ta varje tävlingslopp jag kan få och köra fullt, säger Sjöström.

Tvekar om fjärilsim

Nu är tålamod nyckelordet inför säsongens stora mål: OS i Tokyo 23 juli till 8 augusti.

I slutet av juni är planen att Sarah Sjöström ska tävla i Rom. Det lutar åt att hon simmar 50 och 100 meter frisim även i den italienska huvudstaden. Hur det blir med 100 fjäril, där hon är regerande olympisk mästare, är inte bestämt.

– Jag kanske gör ett test för att se vad jag ligger. Men med tanke på vad jag nu gör på 100 frisim känns 100 fjärilsim väldigt långt bort, ja nästan på andra sidan planeten, säger Sarah Sjöström till Svenska simförbundet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.