Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sarah Sjöström om jakten på nya pengar

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hon har vunnit allt som går att vinna. 

Så pengar är en viktig motivationsfaktor för Sarah Sjöström i hennes fortsatta simkarriär. 

– Folk reagerar när man säger det, men det är så, säger hon i podcasten AMK Morgon. 

I höstas skakades simningen av ett stort bråk mellan det internationella simförbundet (Fina) och de aktiva. Detta med anledning av att många av sportens storstjärnor tackat ja till en tävling i Turin. En tävling med stora vinstsummor och som inte sanktionerats av förbundet. 

Fina hotade med att straffa simmarna som ställde upp i tävlingen med två års avstängning och till slut meddelades det att arrangemanget skjutits fram på obestämd tid.

Simmarna protesterade mot Finas agerande vilket ledde till att förbundet startade en ”Mästarserie” med tre deltävlingar där den totala prissumman ligger på 35 miljoner kronor. 

”Att tjäna pengar är en motivation för mig”

Sjöström blev inbjuden till fem olika grenar; 50, 100 och 200 meter frisim samt 50 och 100 meter fjäril. Hennes plan är att köra samtliga deltävlingar.

– Jag blev inbjuden till så många grenar att det hade känts dumt att tacka nej med tanke på vilka prispengar det är, sa Sjöström i februari.  

Att pengarna är en viktig del av hennes simsatsning erkänner hon i podcasten AMK Morgon som hon gästade under torsdagen. 

– Simning är mitt jobb, så att tjäna pengar är en motivation för mig. Folk reagerar när man säger det, men det är så, säger hon och fortsätter:

– Jag har en plan för pengarna, jag skulle vilja betala av mitt lån på lägenheten. Man måste vinna många medaljer för att betala av om man bor i Stockholm, säger hon med ett skratt. 

Sarah Sjöström (längst till höger) under sin medverkan i podcasten AMK Morgon. Foto: Privat

Sjöström om pengar: ”Ibland är det svårt att prata om”

Även om Sjöström varit såväl drivande i kampen mot Fina som frispråkig när det kommer till pengarnas betydelse så erkänner hon i Dagens Nyheter att det är ett svårt ämne att prata om. 

– Ibland är det svårt att prata om sådana här saker. Det kan låta som att jag är girig och vill ha mer pengar, men det handlar inte om det. Det handlar om synen på vår sport, och att vi vill att flera ska få möjlighet att kunna ha simningen som sitt jobb, säger hon till tidningen. 

– Bättre prispengar och flera riktigt bra tävlingar skulle också göra att flera simmare fortsätter längre. Som det är i dag är det många som slutar redan efter gymnasiet eftersom de inte har något val.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.