Sarah Sjöström slog nytt världsrekord på 50 meter fjärilsim. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNSarah Sjöström slog nytt världsrekord på 50 meter fjärilsim. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström slog nytt världsrekord på 50 meter fjärilsim.  Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNSarah Sjöström. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

"Jag har aldrig blivit så överraskad förr"

Publicerad

Sarah Sjöström har gjort det igen.

23-åringen slog till med ett nytt världsrekord i finalen på 200 meter frisim i nederländska Eindhoven på tiden 1.50.43.

Därmed slog hon sitt eget gamla världsrekord från 2014 - med 35 hundradelar.

I går tog Sarah Sjöström ytterligare en seger och ett världsrekord när hon vann 100 meter frisim på tiden 50,58. 

Tiden innebar ett förbättrat världsrekord med 19 hundradelar som hon själv tidigare innehade. 

I går slog hon till igen i världscupen i nederländska Eindhoven - på dubbla distansen.

Det 23-åriga fenomenet slog sitt eget tre år gamla världsrekord med 35 hundradelar när hon vann finalen på 200 meter frisim under världscuptävlingarna i nederländska Eindhoven. Hon raderade därmed ut sitt tidigare världsrekord på tiden 1.50.78.

Och hon var inte oberörd efter det nya superloppet. …

Snarare chockad.

– Wow, jag har aldrig varit så överraskad över ett världsrekord förut. Det här hade jag inte förväntat mig. Jag har inte ens tränat på 200 meter frisim och att förbättra mitt rekord med så mycket, jag kan inte förstå det, säger Sarah Sjöström i det internationella simförbundet Finas livesändning.

Miljonregnet kan fortsätta

Sarah Sjöström firades med Abbalåten "Dancing Queen" i hallen under stort jubel.

Världsrekordet är Sarah Sjöströms sjätte (!) under 2017 - och den fina formen från VM i Budapest fortsätter hålla i sig för Sveriges klart mest lysande stjärna på simhimlen.

Världsrekordet innebär också klirr i kassan för den svenska superstjärnan, som fortsätter att leverera under världscupsimningen på kortbana. Lördagens resultat innebar fjärde världsrekordet under världscupen, där varje rekordnotering inneburit drygt 80 000 kronor i belöning för 23-åringen.

Om Sarah Sjöström skulle vinna den totala världscupen väntar miljonbelopp för svenskan, som simmade hem drygt en miljon kronor under världsmästerskapen i Budapest tidigare i sommar.

Sjöströms världsrekord i år

Långbana

50 meter fritt: 23,67 (Budapest, 29 juli 2017)

100 meter fritt: 51,71 (Budapest, 23 juli 2017)

 

Kortbana

50 meter fritt: 23,10 (Moskva, 2 augusti 2017) Efteråt slaget av Ranomi Kromowidjojo

100 meter fritt: 50,77,14 (Moskva, 3 augusti 2017)

100 meter fritt: 50,58 (Eindhoven, 11 augusti 2017)

200 meter fritt: 1,50,43 (Eindhoven, 12 augusti 2017)

"Pengarna var en anledning"

Varje världsrekord under världscupen är som sagt värt cirka 81 000 kronor, men det är framför allt en eventuell totalseger i cupen som ger de stora summorna. Totalsegraren får nämligen 1,2 miljoner kronor.

Den förre svenske storsimmaren Lars Frölander, numera expertkommentator i SVT, tror att Sjöström kan gå hela vägen och göra ett rejält ekonomiskt lyft under världscupen.

– Om Sjöström lyckas fullt ut och simmar sina fyra specialdistanser kan hon kvittera ut ca 2,7-2,8 miljoner, säger experten Lars Frölander till SVT.

Och visst lockar pengarna i världscupen.

– Pengar var en av anledningarna, men inte bara. Jag har länge velat testa att köra världscupen direkt efter. Det är många andra simmare som gör det, sa Sjöström till SportExpressen tidigare i veckan.

Men i bassängen ligger inte fokus på det ekonomiska.

– Nja, inte under själva loppet men det är klart att pengar är viktigt. En idrottskarriär är inte speciellt lång. Det gäller att tjäna så mycket som möjligt under tiden man håller på. 

– Herregud, jag sitter på bostadslån precis som alla andra. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag