Ryssland stoppas från sim-VM efter hot om bojkott

Sverige hotade att bojkotta sim-VM.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Ryssen Jevgenij Rylov utreds.
Foto: MARKO DJURICA / BILDBYRÅN

Inga ryska eller belarusiska idrottare kommer att tillåtas delta i sim-VM i Budapest i juni.

Det meddelar Internationella simförbundet (Fina) i ett pressmeddelande.

Därmed går man Sverige, som hotat om VM-bojkott, till mötes.

Fina var fram till onsdagen ett av få idrottsförbund som tillät ryska och belarusiska idrottare att tävla som neutrala, men nu gör man som många andra sporter och stänger ute länderna helt och hållet.

”Fina vidhåller sitt starka fördömande av den ryska invasionen av Ukraina. Fina återupprepar också sitt löfte att stötta Ukrainas sim-, dyk- och konstsimsförbund i deras förberedelser för kommande tävlingar”, skriver Fina.

Efter beslutet har Rysslands simförbund meddelat att man drar sig ur samtliga Fina-tävlingar resten av året, skriver Fina.

Hotade att bojkotta VM

Flera nationer, däribland Sverige, har hotat att bojkotta VM om ryska och belarusiska simmare tillåts tävla.

Utöver beslutet om uteslutning av simmare har Finas disciplinära panel inlett en utredning mot ryssen Jevgenij Rylov. I fredags var simmaren en av flera ryska idrottsstjärnor som beträdde scenen och hyllades av Rysslands president Vladimir Putin inför tiotusentals människor på Luzjniki-stadion i Moskva.

Evenemanget anordnades av Putin för att påminna om årsdagen av erövringen av Krimhalvön i mars 2014. Dessutom hyllades den pågående invasionen av Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.