Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Riktigt obehagligt – förnedring i Skavlan"

Fredrik Skavlan.
Foto: SVT.
Sarah Sjöström.
Foto: SVT.

Fredrik Skavlan får kritik för sin intervju av simmarhjälten Sarah Sjöström.

Kritikerna beskriver intervjun som "ett sexistiskt haveri" och "förnedring". 

– Den här kritiken tar jag inte åt mig alls. Den saknar grund, säger Jan Axelsson, projektledare för "Skavlan".

2017 var ett makalöst tävlingsår för Sarah Sjöström. Hon tog tre guld på sim-VM i Budapest, satte åtta världsrekord och ta hem den totala världscupen.

Men när hon gästade SVT-programmet Skavlan i fredags fick hon även frågor om vardagen tillsammans med pojkvännen Johan de Jong Skierus. Programledaren Fredrik Skavlan var märkbart intresserad av parets städvanor. 

– Du har alltså städhjälp, tvätthjälp och sambo? sa Skavlan. 

När Sjöström sedan berättade att parets gemensamma lägenhet i Stockholm är 80 kvadratmeter stor, flikade Skavlan in: 

– Då behöver man ett helt manskap!

Kritik mot Skavlan

Skavlans städfokus blev snabbt föremål för debatt på de sociala medierna. Norrmannen har vid flertalet tillfällen fått kritik för sitt sätt att intervjua kvinnliga profiler.


LÄS MER: Folkets dom: Sarah Sjöström borde vunnit Jerringpris 


PR-experten Ulrika Good skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook om kontroversen. 

– Det var fyra män och en kvinna, så maktpositionerna var skeva från början. Skämtet som byggdes upp gick ut på det "roliga" i att hon inte sköter sina hushållssysslor. Eftersom könsbalansen var som den var blev "shameingen" för att hon inte städar dubbelt hemsk, säger Good när SportExpressen ringer upp. 

– De verkligen grävde i förnedringen. "Hur stor är lägenhet, 80 kvadrat, ja då behöver ni mycket jobb, hahaha". Känslan i inslaget blev att hon må vara en av de bästa i världen i sin sport, men är hon en dålig husmor är det viktigare att dra fram. Jag tyckte att det var en riktigt obehaglig stund. 

"Ett sexistiskt haveri"

Sjöström blev även utfrågad om sin diet, både av Skavlan och av de manliga gästerna, där svenske Hollywood-stjärnan Joel Kinnaman ingick. Det fick Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar att reagera. 

"Skavlans intervju med Sarah Sjöström är ett sexistiskt haveri. Hon skulle prata om simning, att vara världsmästare och sånt. Trodde jag. Istället kom stora delar av intervjun att handla om hur mycket hon städar, lagar mat och om hon verkligen kan äta pizza och burgare", skriver Pozar i en artikel på Veckorevyns hemsida. 

"Jag tänker på hur alla sådana små kommentarer, oavsett hur oskyldiga de må verka och oavsett hur lite avsändaren menar att göra illa, bidrar till en värld där tjejer mår piss."

"Var extremt tydligt"

Good menar att Skavlan i det här fallet är något av en återfallsförbrytare. 

– Det har varit flera såna här incidenter i Skavlan genom åren, så det är väldigt märkligt att inte redaktionen drar öronen åt sig när de förbereder intervjun. Det skaver alltid lite. Den här gången var det extremt tydligt, säger Good. 

– Jag förstår att Sarah inte reagerar dock. Det är inte lätt att säga ifrån. Man är förprogrammerad att måna om den goda stämningen. 

SVT slår tillbaka

Men Skavlan-redaktionen lägger sig inte platta inför kritiken. Tvärtom. 

– Vi har en och en halv miljon tittare i Sverige, 700 000 i Norge. Det är naturligt att det finns väldigt många olika åsikter om programmet. Vi lyssnar på synpunkterna, men jag kan inte se att det finns sakliga skäl för att kritisera fredagens program. Det var ett lättsamt samtal. Det fanns inget sårande eller nedsättande. Inget som Sarah Sjöström tog illa vid sig, vad jag kan se. Det framgick tydligt att hon är en superstjärna i alla avseenden, säger Jan Axelsson, projektledare för "Skavlan".


LÄS MER: Sarah Sjöström berättar om sitt nya lyxköp 


Du håller inte med om att det generellt blir extra många frågor till kvinnliga gäster om kvinnligt kodade ämnen som hushållssysslor och diet?

– Absolut inte. Det finns ingen grund för det. Det är därför jag nämner tittarsiffrorna. Om ett så stort program systematiskt uppträdde på ett olämpligt sätt så skulle de påverkas. Då skulle publiken kritisera, men det finns ett oerhört stöd för programmet. 

– Den här kritiken tar jag inte åt mig alls. 

– Vi har ställt motsvarande frågor till manliga gäster som Lars Lerin, J-O Waldner, Fredrik Reinfeldt. Det är för att ge en bredare bild av de olika personligheterna. Vi vill prata om andra saker än deras stora framgångar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.