Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Positiva beskedet om OS efter operationen

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

Sarah Sjöström halkade på en isfläck och tvingades till operation. 

Nu berättar simlandslagets läkare René Tour om måndagens operation och simstjärnans väg tillbaka till ett eventuellt OS-deltagande. 

– Enligt de rapporter vi har fått har allting gått väldigt bra, säger René Tour. 

Det var under lördagen som simstjärnan Sarah Sjöström halkade på en isfläck och slog i armbågen. 27-åringen åkte genast till Sankt Görans sjukhus i Stockholm och där kunde läkarna konstatera att hon hade fått en fraktur på armbågen. Olyckan tvingade henne till en operation på måndag. 

”Tyvärr har jag fått några dåliga nyheter den här snöiga söndagsmorgonen från Stockholm. I går halkade jag på isen och bröt min armbåge när jag föll till marken”, skrev Sjöström själv under söndagsförmiddag på Instagram. 

Efter att ha genomgått operationen höll simlandslagets läkare René Tour en digital pressträff där han berättade om Sjöströms skada och rehabiliteringsperioden som stundar. 

– I detta läget har man valt att Sarah ska vara sövd under operationen. Det har varit full narkos. Man har satt knölen på plats och alla är nöjda med hur knölen sitter. Så steg ett med problematiken är klar, säger Tour. 

Sarah Sjöström kan vara återställd till OS

Landslagsläkaren berättar att Sjöström kommer att bli kvar en natt på sjukhuset efter operationen. 

– Eftersom hon fick narkos var hon lite medtagen. Så de har valt att hålla henne över natten på Sankt Göran. Sen ska hon skrivas ut i morgon bitti och då påbörjar hon fas två. 

Så här säger Tour om den kommande planen för rehabilitering:

– Man ska kunna belasta bicepsmuskeln efter sex veckor. Triceps, den viktiga muskeln för knölen, efter tre månader. Det är så planen ligger. Min tolkning är att om tre månader ska hon kunna belasta maximalt. Man kan säga att det kommer vara rehab med rörlighet. Det blir så kallad aktiv vila. Rehaben börjar när hon inte har ont längre. Det kan vara dagar eller veckor. 

”Har ingenting att säga i dagsläget”

OS i Tokyo inleds 23 juli, och enligt René Tour finns det förhoppning om att Sjöström ska kunna komma till spelen fullt återställd. 

– Hon måste ha den målsättningen och är det någon som kan fixa det så är det Sarah. 

– Vi är väldigt förhoppningsfulla och det är förstås målet att hon ska komma tillbaka på den nivån hon är förtjänt av.

Tour berättar vidare att han inte har varit i kontakt med Sjöström än, men att han hade hört att simstjärnan befinner sig vid ”gott mod”: 

– Hon (Sarah Sjöström) hade pratat med pojkvännen (Johan de Jong Skierus) och i dagsläget har hon ingenting att säga. Sarah behöver återhämta sig och när hon känner för det så kommer hon gå ut och berätta om framtidsplanerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.