”Pengar är en stor motivation för mig”

Sarah Sjöström.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Hon vann sex medaljer på EM i Kazan.

Dessutom slog hon rekord i antalet vunna mästerskapsmedaljer. 

Men det första personliga rekordet på fyra år smällde högre för Sarah Sjöström, 28.

– Det är något som jag har märkt är otroligt viktigt för mig, säger hon. 

Sarah Sjöström åkte till kortbane-EM i Kazan och kände sig i bra form. Det skulle visa sig att hennes känsla stämde mer än väl. Den svenska stjärnan tog sex medaljer (fyra guld, ett silver och ett brons) och slog dessutom Therese Alshammars rekordnotering på antal mästerskapsmedaljer i karriären. Den nya rekordnoteringen är 74 medaljer. 

Dessutom passade Sjöström på att slå personligt rekord på 50 meter fjäril. Sjöströms första personliga rekord på fyra år. 

– Man hade nästan glömt bort den känslan av att slå personligt rekord. Det är något som jag har märkt är otroligt viktigt för mig. Det är min största drivkraft, att nå dit och fortsätta förbättra mina tider hela tiden.

Vad värderar du högst, sex medaljer eller det personliga rekordet?

– Hade jag kommit därifrån med en medalj och ett pers hade det så klart varit helt otroligt. Jag kör ganska tufft schema så det var jättekul att det blev fler medaljer. Men det personliga rekordet känns häftigast, 50 fjäril och 50 fritt är lite av mina huvudgrenar just nu så det var jättekul att det gick fort på dem, säger Sarah Sjöström.

Sarah Sjöström har inget medaljmål 

Sarah Sjöström är bara 28 år gammal, men har redan en lång karriär bakom sig. Hon vann sitt första internationella guld i Eindhoven 2008 och ser sig själv satsa över minst ett, kanske även två, olympiska spel till. Det skulle förlänga hennes karriär till 2028. 20 år efter segern i Eindhoven. 

De 74 mästerskapsmedaljerna till trots säger Sjöström att hon aldrig haft ett mål att vinna ett visst antal medaljer i sin karriär. För henne handlar simningen om någonting annat. 

– Det har inte varit det stora målet att det ska bli 100 medaljer. Man kör på, och så råkar det bli medaljer ibland. 

Sarah Sjöström.
Foto: Jonas Lindkvist/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varför sätter du inte den sortens mål? 

– För mig kan det handla om att man sätter upp ett mål att man vill göra sin snabbaste tid, det är något annat man kämpar för. Olika tekniska detaljer och så där. Det låter jättetråkigt, men det är vad som driver mig. Jättekul när det blir medaljer. Men aldrig att jag åker till ett EM och tänker ”mitt mål är att vinna sex medaljer”.

Sarah Sjöström om pengar som drivkraft

Sarah Sjöström beskriver sin tillvaro som simmare i den absoluta världstoppen som ”ett lyxliv”. Hon tror att hon kan fortsätta med simningen i många år till. Mycket på grund av att hon riktat in sig på sprintdistanserna.

De uppoffringar livet som simmare för med sig tycker hon är värda att göra.  

– Det finns uppoffringar, det kan vara när vänner hör av sig och vill käka en sen middag. Men det är också så att ju äldre man blir som elitidrottare, desto viktigare blir den här återhämtningstiden. Men då får man tacka nej och om det är någon resa som någon vill göra mitt under sommaren så går inte det för att man har mästerskap. 

2019 lanserades den nya simtouren ISL, International Swimming League. Efter långdragna konflikter där internationella simförbundet, Fina, hotade med att stänga av de aktiva simmarna från OS startade touren för två år sedan.

Simmarna är indelade i lag som inte baseras på vilket land de kommer ifrån. Men de tävlar också individuellt.  

Prispengarna på touren är större än i världscupen. 

2020 drog Sarah Sjöström in en och en halv miljon kronor på sitt deltagande när ISL avgjordes i Budapest

Sjöström är öppen med att pengar är en av drivkrafterna när det kommer till hennes idrottande. 

– Det är en stor motivation för mig. Det är inte gratis att köpa hus om man vill bo i hus i Stockholm. Man får kämpa lite. Det är lite som ett mål att kanske kunna köpa ett hus, ha råd att renovera och göra lite sånt. Och man vet inte vad man kommer att jobba med när man har simmat klart. Det gäller att man tänker på framtiden också, säger hon. 

– Det är jättehäftigt att man nu kan tjäna pengar på simningen, och på fler tävlingar. Det är inte bara EM och VM utan fler tävlingar under året som man kan åka på. Det är inte bara träning året om. Många har sagt att det är så mycket tävlingar i simning, men jag tycker snarare tvärtom, att det har varit lite tävlingar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.