Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-stjärnan erkänner: Var med i stormningen

Klete Keller.
Foto: THOMAS KIENZLE / AP TT NYHETSBYRÅN

Han identifierades i folkmassan när Joe Biden skulle utses till president.

Nu har OS-guldmedaljören Klete Keller, 39, erkänt att han var med och stormade Kapitolium.

Han ska nu också vara ett ”stjärnvittne” vid kommande rättegångar.

USA:s kongress stormades den 6 januari när Joe Biden skulle utses till officiell segrare i det amerikanska presidentvalet. Fem personer dog under kravallerna och över 600 personer har ställts inför rätta därefter.

En av dem har två OS-guld på meritlistan.

Klete Keller var med och tog guld i lagkapp i både OS i Aten 2004 och OS i Peking 2008 och simsajten SwimSwam identifierade honom på en video från Kapitolium fem dagar efter händelsen.

Klete Keller har erkänt stormning

Keller hade en amerikansk landslagsjacka på sig på videon och har tidigare åtalats på sju punkter. Enligt New York Times riskerar Keller upp till 20 års fängelse och under onsdagen erkände han att han deltog i stormningen.

– Han försöker självklart kompensera för det fruktansvärda beslutet han tog den 6 januari, säger Kellers advokat Edward MacMahon till domstolen enligt CNN.

– Han skäms för det han gjorde den dagen och vill göra upp i rätten inför det amerikanska folket.

Klete Keller ska nu samarbeta med amerikanska justitiedepartementet och hjälpa till med att identifiera andra personer som stormade Kapitolium. Därmed kan han reducera sitt eget straff.

”Avtalet med Keller föreslår att åklagare kan försöka använda honom som ett stjärnvittne vid kommande rättegångar”, skriver CNN.

Se bilderna på Keller från Kapitolium

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.