Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-simmaren anklagar pappan för övergrepp

Kyle Beach utsattes för sexuella övergrepp av NHL-klubben Chicago Blackhawks viceocoach Brad Aldrich
Liliana Szilagyi.
Foto: INSIDEFOTO / BILDBYRÅN

Allvarliga nyheter skakar just nu om simvärlden

Detta då den ungerska OS-simmerskan Liliana Szilagyi anklagat sin pappa för att ha utövat psykiskt, fysiskt och sexuellt våld mot henne och hennes mamma.

Samtidigt förnekar hennes lillasyster vetskap om händelserna.

Den 25-åriga OS-simmerskan Lilian Szilagyi har under flera år varit en av Ungerns mest talangfulla simmerskor.

På meritlistan har hon ett silver i junior-EM och ett guld i junior OS.

Dessutom har hon representerat Ungern på OS i London 2012 och i Rio 2016.

Nu avslöjar hon chockerande uppgifter om sin uppväxt i ett inlägg på Instagram. Bland annat anklagar hon sin egen pappa, som hon sade upp kontakten med efter Europamästerskapen 2016, för att ha utsatt henne för psykiskt, fysiskt och sexuellt våld.

Ända sedan jag var barn. Ständigt och oförutsägbart, om du bara var på humör njöt du av utövandet av din makt över mig. Vare sig det var fysisk bestraffning, hot, berövande av kärlek och uppmärksamhet eller sexuella övergrepp, skriver hon bland annat.

”Det accepterades att min mamma slogs medvetslös”

Hon anklagar även pappan, som själv deltagit i tre OS som simmare, för att ha misshandlat hennes mamma.

Jag levde på en plats som jag trodde var naturlig. Det accepterades att min mamma slogs medvetslös av min pappa om han inte gillade vad hon sa eller gjorde. Precis som när min mamma var gravid med mig. Om jag inte levererade de förväntade resultaten fick jag olika bestraffningar. Jag fick inte ha mina egna tankar, åsikter eller målsättningar”.

Samtidigt som Szilagyi själv sagt upp kontakten med pappan har hennes lillasyster Gerda inte gjort detsamma.

Systern, som i dag bor ihop med pappan och har honom som simtränare, förnekar vetskap om händelserna i ett öppet brev till nyhetssajten Index.

Tvärtemot vad Liliana hävdar har min far aldrig misshandlat mig eller Liliana”, skriver hon bland annat.

Det ungerska simförbundets ordförande Sandor Wladar har meddelat att en utredning om händelserna i familjen har inletts.

https://www.instagram.com/p/CYExYP1op3z/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CYMxOzOIyhq/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.