Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-medaljören stormade Kapitolium – nu åtalas han

Klete Keller till höger, under OS i Aten
Foto: MARK J. TERRILL / TT NYHETSBYR¿N

OS-guldmedaljören Klete Keller deltog i stormningen av Kapitolium. 

Nu åtalas den tidigare simstjärnan, skriver New York Times

Keller får även sparken från sitt jobb.

Fem personer miste livet när Trump-supportrar stormade den amerikanska kongressen förra veckan. Den avgående presidenten hade inför upploppet uppmanat sina anhängare att protestera mot det valfusk han anser sig ha blivit utsatt för, och även manat ”till kamp”. 

I efterhand har den amerikanske simstjärnan Klete Keller pekats ut som en av de som tog sig in i Kapitolium. Sajten Swimswam tog hjälp av tolv personer med koppling till simsporten som på filmer tagna av journalisten Julio Rojas kunde identifiera en demonstrant som Keller, och rapporterade först om stjärnans närvaro i Kapitolium.

Nu skriver New York Times att även FBI slår fast att Keller var en av demonstranterna, efter att ha tagit del av samma bilder som Swimswam använde i sin rapportering. Enligt New York Times åtalas nu Klete Keller på federal nivå för flera brott, bland annat förargelseväckande beteende och hindrande av rättvisa. 

Det ska inte framgå av FBI-rapporten vad exakt Keller gjort i Kapitolium. På bilderna som Rojas delat syns Keller stå med ryggen mot en grupp poliser, med armarna längs sidorna – iklädd en amerikansk OS-jacka. 

Klete Keller åtalas och får sparken

38-åringen, som tagit två OS-guld i lagkapp med USA, riskerar fängelse om han döms skyldig. 

Klete Keller är främst ihågkommen för att ha simmat sista sträckan när USA tog guld på 4x200 meter frisim i OS i Aten, där han besegrade Ian Thorpe i en rafflande duell. 

Efter karriären har Keller upplevt problem på det privata planet. 2014 levde han som hemlös i ett år efter skilsmässan från sin fru. 

Keller sa i en intervju med USA Swimming att han ”inte varit en bra anställd” men att han hanterat övergången från elitidrottare till en mer normal vardag bättre de senaste åren. 

Efter stormningen har OS-profilen dock förlorat sitt senaste jobb, på mäklarfirman  Hoff & Leigh. 

”Vi stöder rätten till yttrandefrihet och lagliga protester, men vi kan inte ha överseende med handlingar som bryter mot lagen”, skriver företaget i ett kort uttalande enligt New York Times. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.