Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-medaljör döms till 12 år i fängelse

Aljaksandra Herasimenja.
Foto: DE PAULA/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK / DE PAULA/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Hon tog medaljer i OS i London 2012.

Nu döms den tidigare simmaren, Aljaksandra Herasimenja, till tolv års fängelse i Belarus.

”Man kan till och med skjuta mig i min frånvaro”, skriver hon på Instagram.

För tio år sedan var hon på världstoppen.

Hon tog två silvermedaljer i simning i OS i London 2012. 

Och i Aljaksandra Herasimenja medaljskåp finns även två VM-guld och otaliga silver- och bronsmedaljer från olika internationella mästerskap för sitt Belarus. Ett land som hon nu har lämnat.

Herasimenja bor nämligen i Litauen och hon är en flitig regimkritiker. Den före detta simmaren är grundaren till  Belarusian Sport Solidarity Foundation (BSSF), en organisation som stöttar belarusiska idrottare som blir fängslade eller åsidosatta på grund av deras politiska åsikter. 

Dömdes till tolv år i fängelse

Samtidigt som hon har fokuserat på BSSF har en rättegång pågått i hemlandet. Hon har begärt att sanktioner ska utföras på Belarus, men står anklagad för att ha spridit falsk information om Belarus som har bidragit till att skada den nationella säkerheten, skriver människorättsorganisationen Visna.

Rättegången pågick i en vecka i slutet av december och sedan kom domen. Hon dömdes till 12 års fängelse.

Vi läste domen, skrattade och fortsatte fira. Som man säger, man kan till och med skjuta mig i min frånvaro”, skriver hon på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.