Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-hjälten lägger av – som 22-åring

Foto: FOTO GIORGIO SCALA / DEEPBLUEMED / IMAGO/INSIDEFOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: SWPIX.COM/REX SHUTTERSTOCK / SWPIX.COM/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

OS-guldmedaljören Rūta Meilutytė, 22, lägger av med simning. 

Hon är den yngsta simmaren någonsin i Litauen att ta en OS-medalj. 

Och hon beskrivs även som landets bästa simmare genom tiderna, skriver sajten Lrytas.  

– Jag är redo att starta ett nytt kapitel i livet, säger hon enligt sajten. 

Som 15-åring hade Rūta Meilutytė redan slagit elva litauiska rekord inom damsimningen. 

Vid 17 års ålder blev hon den första och enda simmaren i historien att vinna alla tillgängliga juniormästerskap samt seniormästerskap minst en gång. 

Och på OS 2012 i London vann hon guld på 100 meter bröstsim på tiden 1:05.47. Men nu väljer hon, som 22-åring, att lägga av. Bland annat på grund av att hon vill återuppta studierna. 

– Hittills har jag gett allt åt simningen. Jag brukade leva den här sporten sedan jag var liten. På grund av det strikta träningsschemat har jag tvingats skjuta upp studierna och nu vill jag återuppta dem. Jag vill uppleva enklare saker, växa och förstå både mig själv och världen runtom mig bättre, säger hon. 

Rūta Meilutytė, 22, lägger av med simning

Sajten skriver att det var ett av Rūta Meilutytės svåraste beslut i hennes liv och att hon har funderat väldigt länge innan hon tog beslutet. 

 – Tack vare simningen har jag fått uppleva ett liv jag aldrig kunnat drömma om. Jag har fått se stora delar av världen och har fått träffa underbara personer. Det är en speciell erfarenhet och nu vill jag använda erfarenheten och färdigheter utanför bassängen. Jag är redo att starta ett nytt kapitel i livet. Tack till alla som har stöttat mig, säger hon enligt sajten Lrytas. 

Missade dopingkontroller 

Emil Vaitkaitis, president för det Litauiska simförbundet, är tacksam över hennes karriär som simmare. 

– Jag vill tacka Rūta för hennes bidrag åt hela samhällets vägnar. Hennes prestationer har inspirerat hela landet och hennes segrar har blivit legendariska. Hennes beslutsamhet och engagemang för landet visar återigen att trots att det är en liten värld kan vi få fram vinnare, säger han.  

Rūta Meilutytė har inte tränat sedan februari. Och hon har även missat tre dopingkontroller där hon inte kommit till den platsen som bestämts för kontrollen. Enligt Lrytas missade simmaren kontrollerna med avsikt. Men inte för att hon hade använt några dopingsubstanser – utan för att hon ville att karriären skulle ta slut tidigare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.