Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-guldmedaljören pekas ut efter video

Klete Keller identifierats som en av demonstranterna.
Foto: MARK J. TERRILL / TT NYHETSBYR¿N

Trumpanhängare stormade Kapitolium förra veckan. 

Nu har OS-guldmedaljören Klete Keller identifierats som en av demonstranterna, uppger Swimswam.

38-åringen, som bar en amerikansk landslagsjacka under protesterna, riskerar nu att dömas för flera brott.  

Det var precis innan den amerikanska kongressen officiellt skulle rösta fram Joe Biden och Kamala Harris som blivande president och vice president, som en grupp Trump-anhängare stormade byggnaden och tog sig in i Kapitolium. Kongressledamöter och besökare tvingades fly, och fem människor dog i samband med stormningen. 

Upploppet startade efter att Donald Trump på Twitter uppmana sina anhängare att sluta upp kring protester mot påstått valfusk i Washington, och senare i ett tal manat supportrarna ”till kamp”.

En av de demonstranter som tog sig in i kongressen ska ha varit Klete Keller, tidigare amerikansk simstjärna som bland annat tagit två OS-guld. 

Klete Keller pekas ut på videon

Sajten Swimswam uppger att Keller pekas ut på bilder från journalisten och ekonomen Julio Rosas, som skriver för Townhall.com. Klete Keller bar en amerikansk OS-jacka vid tillfället, och har enligt Swimswam identifierats av tolv personer med nära kopplingar till amerikansk simning. Uppgifter som även Politicos redaktör Ryan Heath rapporterar vidare. 

På Julio Rosas bilder ses mannen som uppges vara Klete Keller stå med ryggen mot en grupp poliser som försöker kontrollera demonstranterna och föra dem mot utgångarna.

Sajten Slate har skrivit att om demonstranterna bedömts ha gjort sig skyldiga till brott som skadegörelse av statlig egendom, vapenbrott, misshandel och våldsamt upplopp kan de riskera fängelse i upp till 20 år.

Swimswam skriver att Klete Keller tidigare uttryckt sympati för Donald Trump på sociala medier, men att han nu raderat sina tidigare inlägg. 

Kellers tuffa liv efter karriären

Klete Keller tog fem OS-medaljer på totalt tre spel. Han är främst ihågkommen för att ha knäckt superstjärnan Ian Thorphe på sista sträckan i stafetten över 4x200 meter frisim under OS i Aten, och fört USA till guldet. 

Keller har tidigare berättat att han haft det tufft att anpassa sig till vardagen efter karriären. 

2018 berättade han i en intervju med USA Swimming att han bodde i sin bil i nästan ett år, efter att ha skilt sig från sin fru 2014. Han förbjöds också att träffa sina barn under fyra års tid. 

https://twitter.com/Julio_Rosas11/status/1346910705283289089https://twitter.com/PoliticoRyan/status/1348986501519044610

”Stick härifrån innan ni blir skadade”

CNN:s inrikeskorrespondent Alexander Marquardt och hans crew befann sig mitt i folkhopen som brutit sig in i Kapitiolum för att bevaka händelserna som utspelade sig där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.