Foto: © ANDREA MASINI/DEEPBLUEMEDIA/INS / DEEPBLUEMEDIA / INSIDEPHOTO BILDBYRÅNFoto: © ANDREA MASINI/DEEPBLUEMEDIA/INS / DEEPBLUEMEDIA / INSIDEPHOTO BILDBYRÅN
 Foto: © ANDREA MASINI/DEEPBLUEMEDIA/INS / DEEPBLUEMEDIA / INSIDEPHOTO BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Nytt världsrekord för Sarah Sjöström

Publicerad

Sarah Sjöström fortsätter att utöka medaljsamlingen - och sina individuella världsrekord.

I kväll vann den svenska simdrottningen på 100 meter frisim på kortbana - och som inte det vore nog så slog hon dessutom världsrekord på distansen.

Nya världsrekordet är 50,58 - 19 hundradelar snabbare än hennes tidigare rekord.

– Då var det ändå inte ett perfekt lopp. Jag fick en dålig start så där finns tid att hämta, säger Sarah Sjöström till Dagens Nyheter.

Sarah Sjöström fortsätter att dominera de europeiska bassängerna under sommaren 2017.

Vid världsmästerskapen i ungerska Budapest kom simdrottningen att vinna tre guld och ett silver. 

I Budapest satte hon dessutom två nya världsrekord.

Och vid världscupstävlingarna på kortbana har hon fortsatt slå nya världsrekord. Vid Moskvas deltävlingar i början av augusti satte hon två nya världsrekord när hon slog i kaklet på rekordtider i såväl 50 meter som 100 meter frisim.

Det sistnämnda rekordet fick Sjöström behålla i åtta dagar.

För i dag kom nästa världsrekord när hon sänkte sitt personliga rekord med 19 hundradelar, och efteråt var Sarah säker på att hon kunde komma att sänka det ännu mer. 

Hon vill bli den första kvinnliga simmaren att nå under 50 sekunder på distansen.

– Det vågar jag inte lova men jag kommer att vara med och fajtas om det i alla fall. Tidigare har jag inte tävlat så mycket i kortbana, men om jag gör det lite mer regelbundet är det klart att chansen ökar att jag kan gå under 50, säger hon till Dagens Nyheter. 

Världsrekordet gav 80 000 kronor

Helgens världscuptävlingar från nederländska Eindhoven är Sarahs tredje deltävlingar som hon simmat sedan VM, tidigare har hon tävlat i såväl Moskva som Berlin. Efter helgens tävlingar kommer dock svenskan att ta ledigt för några veckor innan hon i höst fortsätter med att åka till Asien där världscupstävlingarna då fortsätter.

Tack vare kvällens världsrekord utökar hon också plånboken då ett världsrekord ger drygt 80 000 svenska kronor.

Och i morgon fortsätter världsrekordförsöken för Sjöström som då ska försöka slå Therese Alshammars rekord på 50 meter fjäril. 

Tiden att slå är 24,87.

– Jag kommer absolut att gå för det redan i försöken. Ska jag ta det rekordet måste jag göra en riktigt bra vändning, och den kan lika gärna komma i försöken som i finalen så det är bara att gå för det, säger Sarah till Dagens Nyheter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag