Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Måste vara jättehemskt att behöva tävla mot honom”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Sun Yang rörde upp starka känslor under sim-VM.

Nu ger Sarah Sjöström sin syn på situationen – och visar förståelse för konkurrenternas protester.

– Jag tycker det är ett bra statement, jag förstår de som tävlar mot Sun Yang. Det måste vara jättehemskt att behöva tävla mot någon som håller på med doping, säger Sarah Sjöström till SVT.

Sun Yang var minst sagt i rampljuset under sim-VM. 

Kinesen har en mörk historia med doping, han stängdes av tre månader 2014 men var tillbaka och tävlade under OS i Rio. I början av 2019 briserade en ny skandal kring simmaren. Sunday Times rapporterade att Yang och hans stab slagit sönder ett blodprov med en hammare efter ett oannonserat test i september 2018. Sun Yang uppgavs dessutom ha anklagat dopingkontrollanten för att sakna rätt dokumentation och ska ha vägrat lämna ett urinprov. 

Från internationella simförbundet, Fina, kom Yang undan med en varning. Fallet kommer att tas upp i idrottens skiljedomstol, Cas, och han riskerar då att bli avstängd på livstid. Men eftersom domen från Cas kommer tidigast i september var Yang fri att tävla på VM. Något som rört upp känslorna bland konkurrenterna.

När Sun Yang vann guldet på 400 meter frisim vägrade tvåan Mack Horton kliva upp bredvid honom på prispallen.

– Jag tror ni vet hur rivaliteten ser ut. Hans handlingar, och hur fallet har hanterats, säger mer än något jag någonsin kan säga, sa Horton enligt Sydney Morning Herald.

När Sun Yang sedan även tog guld på 200 meter frisim vägrade bronsmedaljören Duncan Scott att skaka hans hand – något som ledde till ett öppet storbråk. 

Sarah Sjöström stöttar protesterna

Sarah Sjöström, som lämnade VM med ett guld, två silver och två brons, tycker det är tråkigt att prestationerna hamnade i skymundan av protesterna – men stöttar samtidigt agerandet från Yangs konkurrenter.

– Jag tycker det var många andra simmare som gjorde fantastiska prestationer under VM, som till exempel Adam Peaty som slog världsrekord på 100 meter bröstsim, som var helt galet. Man tycker det är sådana prestationer som ska stå i fokus, men det blev ju de här protesterna som hamnade i fokus i stället för Peatys fantastiska prestationer. Det är jättetråkigt när man som simmare behöver protestera. Jag tycker det är ett bra statement liksom, jag förstår de som tävlar mot Sun Yang. Det måste vara jättehemskt att behöva tävla mot någon som håller på med doping. Jag förstår inte varför han är med på mästerskapet överhuvudtaget, säger hon till SVT.

– Jag är väldigt glad att man inte tävlar mot några som håller på med doping. Doping och idrott hör inte ihop. Det är jättetråkigt att sådana händelser hamnar i fokus under mästerskapet.