Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Känns som de tar det här beslutet för tidigt”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu är det bekräftat: sim-VM som skulle ha avgjorts i japanska Fukuoka i maj flyttas till 2023.

Sarah Sjöström är besviken över beskedet.

– VM var så klart det största målet i år och det känns som de tar det här beslutet väldigt tidigt, säger hon till Dagens Nyheter. 

Stadens borgmästare Soichiro Takashima meddelade beslutet på en presskonferens, enligt internationella medier.

– Med omikronvariantens spridning så är det omöjligt att genomföra mästerskapet. Med tanke på det har Fina (Internationella simförbundet) skjutit upp tävlingen till nästa år, säger Takashima.

Sarah Sjöström tycker att Fina antingen kunde ha dragit ned antalet deltagare eller flyttat mästerskapet.

– Vi har alla självklart respekt för pandemin, men jag tror verkligen att Japan skulle ha klarat av att arrangera ett VM på ett säkert sätt, säger hon.

VM flyttas till 2023

I fredags kom de första uppgifterna på att mästerskapet skulle skjutas upp på grund av smittspridningen. VM skulle ha avgjorts den 13–29 maj, men flyttas nu till 2023. Det är andra gången mästerskapet flyttas. Det skulle från början ha avgjorts 2021, men flyttades då sedan OS skjutits ett år framåt i tiden.

Fina har ännu inte bekräftat flytten, enligt uppgift för att förhandlingarna om ett nytt datum 2023 ännu inte är klara. Det spekuleras dock i att det blir i juli 2023.

Nu blir det ett normalt simår med ett långbanemästerskap, EM i Rom i augusti.

Sverige gjorde succé på det senaste mästerskapet, kortbane-VM i Abu Dhabi i december, och tog tolv medaljer, fyra guld, fem silver och tre brons, och hade hoppats rida på den framgångsvågen även i Fukuoka.

VM i maj skulle ha blivit nya förbundskaptenen Martina Aronssons mästerskapsdebut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.