"Kände mig trasig – få fick se vad som pågick"

Paralympiska simmaren Lina Watz.
Foto: MIKAEL GRÖNBERG / SVERIGES RADIO
Lina Watz på Paralympics i Rio de Janeiro 2016.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Lina Watz
Foto: Instagram (@linawatz)
Lina Watz
Foto: Instagram (@linawatz)

Paralympiern Lina Watz, 25, simmade Paralympics 2016 i Rio de Janeiro.

Inför årets spel i Tokyo finns en stor skillnad – hon har amputerat sitt högra ben. 

– Jag kände mig så trasig, ensam och liten, det var inte många som fick se vad som pågick bakom stängda dörrar, säger hon i ett känslosamt Sommar i P1 som sänds under tisdagen.

Lina Watz är den paralympiska simmaren från Hammarö i Värmland som på bara tre år tog en plats i VM-laget till Eindhoven 2010, blott 14 år gammal. 

Hon föddes med den ovanliga sjukdomen Fibula aplasi, som innebär att man föds utan vadben och i hennes fall även några ben i foten som gjorde att fotleden inte fungerade. 

Hon missade Paralympics i London 2012 på grund av körtelfeber.

I början av 2016 ringde telefonen däremot, hon var med i truppen till Paralympics i Rio de Janeiro. På 50 meter fritt pressade hon ner sitt personbästa i försöken och slutade på åttonde plats i finalen. 

Amputerade benet efter Paralympics 

I Sommar i P1 berättar hon om sista träningspasset med sitt högra ben. 

– Jag ville inte gå upp, passet var klart sedan länge, men tanken på att det var sista gången jag låg i vattnet med min fot som på något vis var huvudorsaken till att jag började älska denna idrott, var för hemsk.

Den 16 december 2016 amputerade hon sitt högra ben. Hon berättar om de sista dramatiska minuterna innan operationen. 

När bedövningen skulle tas, brast det för Watz.

– Jag kände plötsligt allt det där som mitt huvud jobbat så hårt med att trycka undan. Jag började hyperventilera, gråta och skrika. Jag kände mig så jävla dum, allt rationellt tänkande var som bortblåst.

Lina Wats
Foto: Instagram (@linawatz)
Lina Watz
Foto: Instagram (@linawatz)

Kraschade mentalt: ”Aldrig känt mig svagare” 

Trots allt stöd hon fick före och efter operationen tappade hon fotfästet efter operationen. 

– Min omgivning sade ofta till mig att de var imponerade över hur väl jag lyckades hålla mig själv samman.

– Men jag själv hade aldrig känt mig svagare. Jag kände mig så trasig, ensam och liten, det var inte många som fick se vad som pågick bakom stängda dörrar under de där stunderna när benen inte längre kunde bära mig och när kroppen skakade okontrollerat. 

”Hade aldrig valt bort mitt ben för ett friskt”

I januari 2020 blev hon färdig sjuksköterska och i dag, nästan fem år efter amputationen, har hon kommit till en insikt. 

– Jag hade aldrig valt bort mitt ben för ett friskt, även om jag fått den möjligheten. Även om det periodvis varit ett helvete, jag känner stor stolthet över mina ärr som en ständig påminnelse om varför jag är den jag är och varför jag är där jag är.

Den 24 augusti till 5:e september genomförs Paralympics i Tokyo och Lina Wats kommer att stå på startpallen på 400 meter frisim och 100 meter ryggsim. 

Sommar i P1 med Lina Watz släpps som podd klockan 07:00 under tisdagen och sänds i P1 klockan 13:00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.