Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stängs av i åtta år: ”Firade ordentligt”

Sarah Sjöström skulle ha tävlat i Milano i helgen men tävlingarna ställdes in på grund av coronaviruset.
Sun YangFoto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: BAI XUEFEI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Sarah SjöströmFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sun Yang har blivit en av sportvärldens mest omskriva personer, efter skandalbilderna från VM i fjol.

Den kinesiske storstjärnan har utretts för dopingbrott av idrottens skiljedomstol Cas – som nu kommer med beskedet att Sun Yang stängs av i åtta år.

– Alla firade ordentligt, säger Sarah Sjöström till Dagens Nyheter.

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang stängs av i åtta för dopningsbrott, meddelar Idrottens skiljedomstol Cas. Den flerfaldige OS- och VM-guldmedaljören missar därmed bland annat OS i Tokyo i sommar.

28-årige Sun Yang anklagas för att ha vägrat ge blod- och urinprov när dopningskontrollanter besökte honom i Kina i september 2018. Bland annat ska ett blodprov ha förstörts med en hammare.

I januari friades den kinesiske OS- och VM-guldmedaljören av Internationella simförbundet Fina. Men efter att ny bevisning kommit fram valde Internationella antidopningsbyrån Wada att överklaga och yrkade på åtta års avstängning.

På fredagsförmiddagen kom Idrottens skiljedomstol Cas med en dom som var helt i linje med Wadas yrkande.

– Det här är orättvist. Jag är oskyldig och jag kommer definitivt att överklaga den här domen, säger Sun Yang till nyhetsbyrån Xinhua, som ägs av den kinesiska staten.

Yang har totalt tagit tre OS-guld och nio VM-guld på fyra olika distanser.

Avstängningen firades rejält av det svenska simlandslaget, berättar Sarah Sjöström för Dagens Nyheter.

– Vi fick höra det mitt under ett träningspass och alla firade ordentligt. Han förtjänar åtta års avstängning, säger Sjöström.

– Det här var verkligen bra nyheter.

Sun Yang omtalad under VM

Trots att Yang har varit under utredning det senaste året har han ändå tillåts tävla i stora mästerskap. Vid VM i sydkoreanska Gwangju i somras tog Sun Yang två guld på 200 och 400 meter frisim, och blev då omskriven som ”sportens mest hatade”.

I samband med prisutdelningen på den sistnämnda distansen vägrade den australiske silvermedaljören Mack Horton att dela podium med kinesen på grund av dopningsanklagelserna. En protest som Horton fick en varning för av det internationella simförbundet Fina, men som hyllades av många i simvärlden.

– Det har varit ett tumultartat VM för oss. Det är jätteskönt att det äntligen är på tal och att det håller på att bli upprättelse för allt det där. Det är skönt att något händer med det fallet, sa den svenska simstjärnan Michelle Coleman då.

Hon fick medhåll av landslagskollegan Sarah Sjöström.

– Absolut. Då hade man kanske haft ännu mer förståelse. Jag fattar ju att det sista man vill göra är att tävla mot en fuskare.

Bråk på prispallen – har varit avstängd tidigare

Bråk utbröt under prisceremonin på VM ifjol när bronsmedaljören Duncan Scott vägrade skaka Sun Yangs hand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.