Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon tvingas lämna efter uttalandena

Ulla GustavssonFoto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/INSIDEFOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: BILDBYRÅN

Efter det kontroversiella uttalandet om en flicka i slöja. 

Nu tvingas simförbundets ordförande Ulla Gustavsson att avgå.

– Vi ska jobba med allas lika rätt och då rimmar inte detta med vår verksamhet, säger vice ordföranden Stefan Persson till TT.

Det var när simförbundets ordförande Ulla Gustavsson reagerade på en bild som lagts upp på ett distriktsförbunds hemsida som debatten tog fart. 

Ordföranden skrev i ett kritiskt inlägg på Facebook att bilden, som föreställde en flicka med slöja som skjuter luftgevär, uppmuntrar till bland annat kvinnoförtryck och könsstympning.

Ulla Gustavsson skrev i sitt Facebook-inlägg att: 

”Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld.”

Efter flera dagars debatt väntas Simförbundets styrelse kommentera ordföranden Ulla Gustavssons kommentar om en flicka med slöja som utövar luftgevärsskytte i ett pressmeddelande. 

Ordförande sparkas

Och nu tvingas Ulla Gustavsson avgå som ordförande för simförbundet och det bland annat på grund av det hon sagt i en intervju med Aftonbladet

Vice ordförande Stefan Persson menar att de tagit frågan på största allvar. Efter diskussioner, bland annat med Gustavsson själv, stod det klart att en enig styrelse inte längre har förtroende för sin ordförande.

– Hennes uttalanden är inget som styrelsen kan backa upp med tanke på det vi jobbar med. Vår verksamhet handlar om öppenhet, oavsett tillhörigheter, etniciteter och liknande. Men det är klart att det har varit svårt. Ulla har gjort massor för svensk simning, både nationellt och internationellt, säger Persson.

Persson tar över

Stefan Persson, vice ordförande, går in som tillförordnad ordförande för Svenska Simförbundet fram till årsmötet våren 2020. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.